De Brit Timothy Peake
Foto: UK Space Agency / ESA

De Britse ruimtevaarder Timothy Peake, die werkt voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, zal in 2015 voor een eerste maal naar het internationale ruimtestation ISS gebracht worden. Daar zal de Brit gedurende zes maanden deel uitmaken van de Expedition 46/47 crews.

Timothy Peake, een gewezen testpiloot voor de Britse luchtmacht, werd in 2009 door ESA geselecteerd als ruimtevaarder. De Europese ruimtevaartorganisatie ging toen op zoek naar nieuwe ruimtevaarders en Peake werd uiteindelijk samen met vijf anderen geselecteerd uit meer dan 8 000 kandidaten. In juni 2012 verbleef Peake elf dagen aan boord van het Aquarius onderwaterlabo waar hij als ‘aquanaut’ deel uitmaakte van een NASA Extreme Environment Mission Operations (NEEMO 16) missie. Ondanks het feit dat Timothy Peake de eerste Brit is die een missie zal uitvoeren aan boord van het ISS wordt hij niet de eerste Brit in de ruimte. In 1991verbleef de wetenschapster Helen Sharman gedurende zeven dagen aan boord van het Russische ruimtestation Mir waardoor zij officieel de eerste Brit in de ruimte werd. Haar ruimtemissie werd betaald door een privaat consortium en door de toenmalige Sovjet-Unie. Daarnaast werden ook Mike Foale, Piers Sellers en Nicholas Patrick al verschillende malen tot in een baan om de Aarde gebracht. Deze ruimtevaarders gingen in dienst van NASA met de Space Shuttles naar de ruimte maar zijn oorspronkelijk in Groot-Brittanië geboren. Twee andere ruimtevaarders, Mark Shuttleworth en Richard Garriott, zijn eveneens in Groot-Brittanië geboren maar gingen als zogeheten ‘ruimtetoeristen’ naar het ISS aangezien zij elk betaalden voor hun ruimtevlucht.

De Britse eerste minister David Cameron liet weten dat de missie van Timothy Peake een belangrijke boost kan zijn voor de Britse ruimtevaartsector dat aan bijna 30 000 mensen werk biedt. Groot-Brittanië bracht in 1962 zijn eerste satelliet in een baan om de Aarde en heeft sinds 1985 zijn British National Space Centre dat in 2010 omgedoopt werd tot UK Space Agency. Peake zelf ziet zijn langdurige ruimtemissie als een hoogtepunt uit zijn carrière en hoopt dat zijn missie een bron van inspiratie kan zijn voor vele Britse jongeren. In 2015 zal Timothy Peake samen met twee andere ruimtevaarders door middel van de Russische Sojoez TMA-19M ruimtecapsule naar het internationale ruimtestation ISS gebracht worden.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken