Foto: NASA TV

Na een reis van bijna 21 uur zijn Axiom Mission 1 (Ax-1) ruimtevaarders Michael Lopez-Alegria, Larry Connor, Eytan Stibbe, en Mark Pathy zaterdag 9 april 2022 aangekomen bij het internationaal ruimtestation ISS. Het SpaceX Dragon ruimtevaartuig koppelde aan het orbitale complex terwijl de ruimtevaartuigen ongeveer 420 kilometer boven de Atlantische Oceaan vlogen.

Het koppelen van het Crew Dragon ruimtevaartuig van SpaceX liep ongeveer 45 minuten vertraging op omdat de teams van het ruimtestation en van SpaceX werkten aan het oplossen van een technisch probleem. Door dit probleem konden de bemanningsleden aan boord van het ruimtestation geen beelden meer ontvangen van de middelste lijncamera van het Crew Dragon ruimtevaartuig. De missieteams werkten aan het doorsturen van de video met behulp van een SpaceX-grondstation naar de bemanning op het ruimtestation, zodat de Crew Dragon uiteindelijk toch kon kon doorgaan met het koppelen.

De Axiom astronauten werden verwelkomd door de Expeditie 67 bemanningsleden, waaronder NASA astronauten Marshburn, Raja Chari, en Kayla Barron, ESA astronaut Matthias Maurer, en Roscosmos kosmonauten Oleg Artemyev, Sergey Korsokov, en Denis Matveev. Met de Ax-astronauten erbij zijn er nu 11 mensen die werken en leven in het internationale ruimtestation ISS. De bemanning kreeg vanaf de grond een telefoontje van Kathy Lueders, NASA Associate Administrator for Space Operations, en Michael Suffredini, President en CEO van Axiom Space, die de bemanning feliciteerde met het schrijven van geschiedenis als de eerste geheel particuliere bemande ruimtemissie naar het internationale ruimtestation.

Kort daarna speldde López-Alegría, in zijn rol als missiecommandant, Connor, Stibbe en Pathy een speld op van de Association of Space Explorers (ASE), als teken van hun status als astronauten en het officiële begin van hun reis aan boord van het ruimtestation. ASE, een internationale vereniging van astronauten die in een baan om de aarde en daarbuiten hebben gevlogen, creëerde de speld als een universeel astronauteninsigne om ruimteverkenners en -reizigers te verenigen. "Er is een traditie dat wanneer je een bepaalde grens passeert je een astronaut wordt. Dat gebeurde gisteren voor het eerst met deze drie heren. Nu wil ik het graag officieel noteren," legde López-Alegría uit voordat hij elk van zijn Ax-1 bemanningsleden een speldje opspeldde. "Als ik deze opgespeld heb -- ik denk dat de nummers 582, 583, en 584 zijn voor Larry, Eytan, en Mark -- hoop ik dat ze deze zullen dragen met de trots die ze verdienen."

De Ax-1 bemanning zal acht dagen aan boord van het ruimtestation leven en werken, en meer dan 25 wetenschappelijke experimenten uitvoeren in een breed scala van biologische en technologische gebieden om toekomstige bemande ruimtevluchten te informeren en het leven op aarde te verbeteren. Ax-1 is de eerste van meerdere voorgestelde Axiom Space missies naar het internationale ruimtestation ISS en een kritieke eerste stap naar Axiom Station, 's werelds eerste commerciële ruimtestation. 

Bron: Axiom Space

Dit gebeurde vandaag in 1990

Het gebeurde toen

Met behulp van het Amerikaanse ruimteveer Discovery wordt tijdens de STS-31 ruimtevlucht de elf ton zware Hubble Space Telescope in de ruimte gebracht. Tot op heden is dit nog steeds één van de meest succesvolle ruimtetelescopen ooit. Ondanks de geslaagde ruimtevlucht was de euforie echter van korte duur aangezien een vormfout in de 2,4 meter grote telescoopspiegel ervoor zorgde dat de beelden niet haarscherp waren. Uiteindelijk duurde het tot eind 1993 eer dit probleem kon worden opgelost. Zo werd de ruimtetelescoop tijdens een speciale Space Shuttle-missie voorzien van een soort 'contactlens' waardoor de telescoop vanaf dan extreem scherpe beelden leverde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken