Foto: Mars One

Ongeveer een week voor het verstrijken van de deadline hebben zich wereldwijd al meer dan 165 000 mensen kandidaat gesteld voor een enkele reis naar de planeet Mars. De organisatie achter dit project, Mars One, zegt zelf verrast te zijn over het grote aantal kandidaten en gaat de komende weken starten met het screenen van de kanditaten.

Het Nederlandse Mars One, waar Bas Lansdorp CEO van is, heeft het ambitieuze plan om in 2023 vier mensen op de planeet Mars te brengen die daar permanent zullen verblijven. Zij moeten, volgens Mars One, de eerste menselijke kolonie vormen op een andere planeet. In de jaren voorafgaand aan 2023 wil Mars One een nederzetting, bestaande uit aparte capsules en modules, op Mars bouwen. Indien de eerste Mars One een succes wordt, wil men uiteindelijk meer mensen definitief naar de 'rode planeet' sturen. Een deel van de kosten om dit project te doen slagen, wil Mars One halen uit televisierechten. Zo zal de selectieprocedure een idool-achtige wedstrijd worden dat integraal zal gefilmd worden zodat het grote publiek mag kiezen wie naar Mars mag gaan. Uiteindelijk wil Mars One in 2014 uitkomen bij de definitieve kandidaten die vervolgens acht jaar lang fulltime zullen worden getraind en voorbereid worden op hun bijzondere missie. Een week voor het verstrijken van de deadline heeft Mars One laten weten dat zich al meer dan 165 000 mensen kandidaat hebben gesteld uit meer dan 120 landen voor een enkele reis naar Mars. Dit is opvallend veel aangezien het hier gaat om een enkele reis naar Mars en men dus nooit meer terugkeert naar de Aarde. Tot op heden komen ongeveer 23% van de kandidaten uit de Verenigde Staten gevolgd door China en Brazilië. Ook in Nederland en België hebben zich mensen kandidaat gesteld voor dit project. De aanvragen komen van over de hele wereld en volgens Bas Lansdorp weerspiegelt de diversiteit het internationale karakter van dit uniek project.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

In Kazachstan landt een kleine capsule met aan boord 55 gram aan bodemstalen die afkomstig zijn van de Luna 20 Maanlander. Loena 20 was de tweede van drie vluchten waarbij de Sovjet-Unie een bodemstalen van de Maan naar de Aarde brachten. Eénmaal geland op het oppervlak van de Maan stuurde de Loena 20 lander 55 gram aan bodemstalen terug naar de Aarde. De grondmonsters werden verkregen door middel van een uittrekbare grondboor waarna deze in een afgesloten capsule werden ondergebracht om vervolgens met een kleine raket terug naar de Aarde te brengen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken