Foto: NASA

Na de geslaagde lancering van de eerste SLS raket moet op maandag 21 november 2022 de onbemande Orion ruimtecapsule een eerste keer aankomen bij de maan. Omstreeks 13u44 Belgische tijd moet het nieuwe ruimtevaartuig op een afstand van slechts 130 kilometer boven het verlaten maanoppervlak vliegen. Doordat Orion werd voorzien van tal van camera's zal de scheervlucht langs de maan ongetwijfeld prachtige beelden opleveren. Deze belangrijke gebeurtenis kan u LIVE volgen dankzij deze livestream! 

Alvorens de onbemande Orion ruimtecapsule zijn scheervlucht over het maanoppervlak zal maken, moet het ruimtevaartuig op maandag 21 november 2022 eerst nog een cruciaal baanmanoeuvre uitvoeren. Dit manoeuvre zal worden uitgevoerd door de raketmotor tot ontbranding te brengen en moet de ruimtecapsule in een 'Distant Retrograde Orbit' (DRO) om de maan brengen. Deze elliptische ruime retrograde baan om de maan zal het ruimtevaartuig op zijn verste punt tot op een afstand van ongeveer 64 000 kilometer van het maanoppervlak brengen. Nooit eerder zal een ruimtecapsule bestemd voor bemande ruimtevaart zo ver van de aarde zijn gevlogen. Om de passages langs de maan zo goed en mooi mogelijk in beeld te brengen, werd de Orion ruimtecapsule uitgerust met maar liefst 16 camera's. Zo bevinden zich op alle vier de zonnepanelen camera's die voor een 'selfie' effect moeten zorgen wanneer het ruimtevaartuig over het maanoppervlak vliegt. Op 1 december 2022 zal de Orion ruimtecapsule zijn raketmotor opnieuw tot ontbranding brengen zodat het ruimtevaartuig zich terug naar de aarde kan begeven. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië van de eerste Amerikaanse Discoverer spionagesatelliet. Deze satelliet was een prototype van de KH-1 spionagesatelliet en maakte deel uit van het geheime Corona spionageprogramma. Dit was de eerste maal dat een satelliet in de richting van de zuidpool werd gelanceerd om deze in een polaire baan om de Aarde te brengen. De geheime satelliet bereikte haar polaire baan om de Aarde niet. Foto: USAF

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken