Yury Lonchakov tijdens één van zijn twee ruimtewandelingen
Foto: NASA

Wie dacht dat het beroep van ruimtevaarder de ultieme job is, heeft het ongetwijfeld mis. Dat heeft de Russische kosmonaut Yury Lonchakov nu bewezen door vaarwel te zeggen tegen het beroep van ruimtevaarder. De man nam totaal onverwacht ontslag terwijl hij in 2015 gezagvoerder zou worden van het internationale ruimtestation ISS.

Yury Lonchakov verbleef in zijn carrière alles samen meer dan 200 dagen in de ruimte nadat hij in 1997 geselecteerd werd als kosmonaut. Tijdens zijn drie vorige ruimtemissies voerde Lonchakov twee ruimtewandelingen uit en ging hij zowel de ruimte in met een Russisch Sojoez ruimtetuig alsook met een Amerikaanse Space Shuttle. Hij werd aangeduid om in mei 2015 gezagvoerder te worden van het internationale ruimtestation ISS wat ongetwijfeld het hoogtepunt uit zijn carrière had moeten worden. Totaal onverwacht gaf de kosmonaut nu zijn ontslag dat op 14 september 2013 effectief is. Zelf wil hij niet vertellen waarom hij ontslag heeft genomen maar volgens het hoofd van het Russische ruimtevaartbedrijf Energia, de voormalige kosmonaut Sergei Krikalev, heeft Lonchakov 'een betere' baan gekregen. Wat deze nieuwe baan uiteindelijk is, is niet geweten. Wie Lonchakov in 2015, tijdens de Expedition 44 missie, gaat vervangen, is eveneens nog niet geweten.

Russische media speculeren ondertussen volop over de oorzaak van het ontslag. Zo zou het ontslag van Lonchakov kunnen te maken hebben met geld. Voor de geplande ruimtereis, die zes maanden zou duren, zou Lonchakov ongeveer 100 000 euro krijgen maar uiteindelijk hebben Russische kosmonauten 'maar' een maandsalaris van 1 500 euro. Ook het gebrek aan respect tegenover kosmonauten door de Russische regering zou aan de basis kunnen liggen van dit opvallend ontslag. In de geschiedenis van de bemande ruimtevaart zorgt Lonchakov echter niet voor een primeur. Zo nam de Amerikaanse astronaute Joan Higginbotham in november 2007 eveneens ontslag bij NASA aangezien zij koos voor een hoge positie bij een oliemaatschappij. Haar vertrek volgde een maand nadat ze werd aangeduid als één van de crewleden voor de STS-126 missie.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1807

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 4 Vesta. Dit is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en is tussen de 468 en 530 kilometer in diameter. Haar grootte en haar ongewoon heldere oppervlak maken van Vesta ook de helderste planetoïde. De vorm van Vesta is ongeveer bolvorming en het oppervlak en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater met een diameter van 460 kilometer op de zuidpool. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken