dinsdag, 26 oktober 2021 11:57

Noorwegen wil satellieten in de ruimte brengen vanop Andøya Space

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Artistieke impressie van een lancering vanop Andøya Space. Artistieke impressie van een lancering vanop Andøya Space. Foto: Andøya Space

De Norwegian Space Agency heeft deze maand bekend gemaakt dat het in 2022 wil starten met satellieten in de ruimte te brengen vanop eigen bodem. Zo heeft men het voormalige Andøya Space Center, op het noordelijke gelegen Noorse eiland Andøya, geselecteerd als nieuwe lanceerbasis voor het lanceren van kleine satellieten met een maximaal gewicht van 1,5 ton. Met de realisatie van deze nieuwe lanceerbasis hoopt Noorwegen nieuwe of bestaande ruimtevaartbedrijven te kunnen aantrekken en zijn eigen ruimtevaartindustrie een boost te geven. 

Het Andøya Space Center werd in 1962 in gebruik genomen en bevindt zich in het noordelijke gedeelte van Noorwegen. Vanop het Andøya Space Center werden in het verleden tal van weerballen opgelaten alsook meer dan 1 200 zogeheten 'sondeerraketten' die wetenschappelijke experimenten voor onderzoek kortstondig in de ruimte brachten met kleine raketten. Zo werden in het verleden vanuit Noorwegen sondeerraketten gelanceerd die gebruikt werden voor het de studie van oplichtende nachtwolken, geomagnetische activiteit, poollicht en de effecten van ruimteweer op onze planeet. Vandaag de dag bevinden zich op het Andøya Space Center een zestal platformen waarvan men kleine raketten kan lanceren en telt de basis momenteel ongeveer een tachtig werknemers. Door de noordelijk gelegen ligging van het eiland, ongeveer 2° ten noorden van de poolcirkel, is deze basis uitermate geschikt voor het lanceren van satellieten die in een polaire baan om de aarde moeten gebracht worden. Op het Andøya Space Center bevindt zich ook het Arctic Lidar Observatory of Middle Atmosphere Research (ALOMAR) Observatory dat in 1994 werd opgericht en beschikt over zowel passieve als actieve aardobservatiesystemen. De actieve systemen van het ALOMAR Observatory sturen laserpulsen of radarsignalen de atmosfeer in om zo de eigenschappen te meten.

De laatste jaren is de vraag naar goedkopere raketten die kleine satellieten, zoals cubesats, kunnen lanceren sterk toegenomen. In het verleden werden deze kleine satellieten vaak gelanceerd met grote en dure raketten maar vandaag de dag zijn er ruimtevaartbedrijven op de markt gekomen zoals Rocket Lab die zich hierin gespecialiseerd hebben. Deze nieuwe ruimtevaartbedrijven zijn dan ook op zoek naar nieuwe locaties vanwaar ze hun raketten kunnen lanceren. Noorwegen wil zijn oude lanceerbasis nu commercialiseren onder de naam 'Andøya Space' en deze faciliteit gaan gebruiken voor het lanceren van echte, kleine satellieten. Hiervoor investeert Noorwegen nu ongeveer 36 miljoen euro in Andøya Space dat vanaf 2022 een eerste satelliet zou moeten kunnen lanceren. Volgens Noorse autoriteiten is de ligging van Andøya Space bijzonder goed en zeer aantrekkelijk voor ruimtevaartbedrijven aangezien dit zich in een dunbevolkt gebied bevindt waar men nauwelijks last heeft van verkeer. Eén van de bedrijven die interesse heeft om zijn raketten te lanceren vanop Andøya Space is het nieuwe Duitse ruimtevaartbedrijf Isar Aerospace. Dit bedrijf werd in 2018 opgericht en wil met zijn Spectrum raket kleine satellieten tot ongeveer 1 000 kilogram in een lage baan om de aarde brengen. Met de komst van Andøya Space hoopt Noorwegen ook zijn eigen ruimtevaartindustrie een boost te geven. De omzet van de Noorse ruimtevaartindustrie bedraagt vandaag de dag ongeveer 800 miljoen euro per jaar.

Andøya SpaceHet Andøya Space Center in Noorwegen - Foto: Andøya Space

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Mars Polar Lander stort te pletter op het oppervlak van de planeet Mars nabij de zuidpool. Bij het binnendringen van de atmosfeer van Mars werd het contact met het voertuig volgens planning verbroken waarna enkele minuten later direct na landing een signaal zou volgen dat de landing succesvol was verlopen. Dit signaal kwam echter nooit en sindsdien is er niets meer van de Mars Polar Lander vernomen. De remraketten aan boord van de lander zouden aan de basis liggen van dit falen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 75

Messier 75
M75, ook gekend als NGC 6864, is een bolvormige sterrenhoop dat zich aan de rand van het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) bevindt. Met zijn afstand van 67 500 lichtjaar is deze…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken