John Glenn
Foto: AP

De Amerikaanse ruimtevaarder en gewezen Democratische senator John Glenn is op 8 december 2016 op 95-jarige leeftijd overleden. John Glenn maakte eind de jaren '50 en begin de jaren '60 deel uit van de legendarische groep eerste Amerikaanse ruimtevaarders en ging in februari 1962 voor het eerst de ruimte in. Ondanks het feit dat hij op dat moment de derde Amerikaan was die de ruimte inging, vloog hij als eerste Amerikaanse ruimtevaarder meermaals rondom onze planeet. 

John Herschel Glenn Jr. maakte eind de jaren '50 samen met zes andere Amerikanen deel uit van de legendarische 'Mercury Seven' groep van astronauten. Voor zijn carrière als ruimtevaarder was hij tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog gevechtspiloot. Door zijn ervaring als piloot en vlieginstructeur werd hij op 2 april 1959 door NASA geselecteerd om samen met zes andere piloten deel uit te maken van het Mercuryprogramma. Deze ervaren testpiloten werden uitgekozen om de eerste Amerikaanse bemande ruimtevluchten uit te voeren in de wedloop naar de ruimte met de Sovjet-Unie. Na de eerste suborbitale ruimtevluchten van Alan Shepard en Virgil I. Grissom werd op 20 februari 1962 John Glenn gelanceerd aan boord van de kleine Mercury ruimtecapsule die werd omgedoopt tot 'Friendship 7'. In tegenstelling tot de eerste twee Amerikaanse bemande ruimtevluchten, die slechts vijftien minuten duurden, vloog John Glenn driemaal rond de Aarde waarna hij terug veilig landde in de Atlantische Oceaan. Eenmaal terug in de Verenigde Staten werd Glenn er onthaald als een held en bleef hij nog tot 1964 werken voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Toch was het wachten tot 1998 eer John Glenn nog eens de ruimte zou ingaan (STS-95). Doordat John Glenn op 77-jarige leeftijd de ruimte inging, maakte hij deel uit van een wetenschappelijk experiment aangezien hij op dat moment de oudste mens ooit was die de rondom de Aarde vloog. Zo wou men bij Glenn bestuderen wat de invloed is van gewichtloosheid op iemand van zijn leeftijd. Na zijn eerste ruimtevlucht ging John Glenn ook in de politiek. Zo was hij vanaf 1974 Democratisch senator voor de staat Ohio en werd hij herkozen in 1980, 1986 en 1992. In 1984 ondernam hij zelfs een poging om president te worden. In 1999, na zijn tweede ruimtevlucht, trok Glenn zich terug uit de politiek. Nadat John Glenn op 7 december 2016 werd opgenomen in een hospitaal in Ohio raakte bekend dat hij een dag later was overleden. Glenn was de laatste overlevende van de zeven eerste 'Mercury' ruimtevaarders. Door zijn legendarische ruimtevlucht in 1962 en zijn tweede ruimtemissie in 1998 ontving John Glenn doorheen zijn leven tal van medailles en prijzen. Daarnaast werden in de Verenigde Staten ook verschillende instellingen en gebouwen, zoals NASA's John H. Glenn Research Center en de John Glenn High School in Ohio, genoemd naar de gewezen ruimtevaarder. John Glenn wordt vandaag de dag nog steeds gezien als één van de grootste helden van de twintigste eeuw die miljoenen mensen heeft geïnspireerd. 

Klik hier voor het uitgebreide artikel over de Mercury-Atlas 6 ruimtemissie!

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1922

Het gebeurde toen

De Belgisch-Amerikaanse astronoom George Van Biesbroeck ontdekt vanuit het Amerikaanse Wisconsin de planetoïde 990 Yerkes. Deze planetoïde zou om de 24 uur om zijn as draaien en zou een diameter hebben van ongeveer 18 kilometer. Foto: Smithsonian Institution

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken