Foto: Lego

Het speelgoedbedrijf onthulde op donderdag (25 april) de aankomende Lego Icons NASA Artemis Space Launch System en Lego Art The Milky Way Galaxy sets. Beide sets zijn vanaf 15 mei te koop. Van het bouwen van een gedetailleerd schaalmodel van NASA's nieuwe maanraket, compleet met lanceerplatform en ondersteuningstoren, tot het in elkaar zetten van ons eigen sterrenstelsel, deze twee nieuwe bouwsets zijn ontworpen om volwassen Lego-fans aan zich te binden.

“Vandaag onthult de Lego Group twee nieuwe sets waarmee ruimtevaartliefhebbers de wereld kunnen overtreffen door de uitmuntende ingenieurskunst achter de menselijke ruimtemissies te verkennen en een glimp op te vangen van wat er daarbuiten is”, aldus het persbericht van het in Denemarken gevestigde speelgoedbedrijf. 

SLS, de legoset voor de ruimte

In november 2022 steeg NASA's Space Launch System (SLS) op met een onbemand ruimteschip voor een 25-daagse missie rond de maan. Op het moment van de lancering werd de 98 meter hoge raket het krachtigste voertuig dat ooit met succes heeft gevlogen en het doel van NASA's Artemis-programma om astronauten terug te brengen naar het maanoppervlak in dit decennium. Lego heeft nu de complexiteit van de SLS vastgelegd in een nieuwe 3.601-delige set van $259,99 (€259,99 of £219,99) als onderdeel van de lijn replica modellen.

De Lego Icons NASA Artemis Space Launch System omvat de meertrapsraket met zijn twee boosters op vaste brandstof en een gedetailleerde mobiele lanceertoren met intrekbare umbilicals en arm voor de bemanning. Het bevat ook een Orion-ruimtevaartuig en een Europese servicemodule, die afzonderlijk kunnen worden weergegeven of bovenop de SLS kunnen worden geplaatst, zoals deze werd gelanceerd tijdens de Artemis I-missie. Wanneer de raket en de toren volledig in elkaar zijn gezet, zijn ze meer dan 70 centimeter hoog, wat een desktopmodel op schaal 1:144 oplevert. De set bevat geen minifiguren (en is ook niet op minifiguurschaal) maar wordt geleverd met een gedrukte plaquette met details over de SLS en Orion.

In een sterrenstelsel...

Hoewel de maan soms een verre bestemming voor een raket lijkt, biedt de tweede onlangs aangekondigde Lego-set een veel bredere kijk op de diepe ruimte. De Lego Art The Milky Way Galaxy set (nr. 31212; $199,99 / €199,99 / £169,99) creëert een kleurrijke, dimensionale kaart van ons eigen sterrenstelsel, die meer dan 1.000.000.000.000.000 kilometer of ongeveer 100.000 lichtjaren beslaat in een mozaïek van 65 centimeter breed. “Dit ontzagwekkende kunstwerk bestaat uit 3.091 stukjes, die je in lagen opbouwt om een 3D-effect van ongelooflijke diepte en textuur te creëren”, staat te lezen in de Legobeschrijving van de set. “Boordevol functies, bevat dit wandkunstwerk enkele van de beroemdste sterren, clusters en andere schouwspelen van de Melkweg, waaronder Trappist-1, de Pleiaden, de Krabnevel en de Zuilen der Schepping.”

Naast de astronomische bezienswaardigheden bevat het mozaïek ook een “U bent hier”-teken op de plek waar ons zonnestelsel zich bevindt en wat lijkt op een ruimteschip (hoewel slechts vier sondes ons zonnestelsel net hebben verlaten en een vijfde onderweg is).

Bron: Space.com/Lego

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

De Russische ruimtecapsule Sojoez TM-31, met aan boord de twee Russische kosmonauten Talgat Musabayev en Yuri Baturin en 's werelds eerste ruimtetoerist Dennis Tito, keert probleemloos terug naar de Aarde. Sojoez TM-31 werd op 31 oktober 2000 in de ruimte gebracht en was het eerste Russische Sojoez ruimtetuig dat zich vasthechtte aan het internationale ruimtestation ISS.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken