zondag, 19 oktober 2014 00:00

Amerikaans geheim ruimtetuig keert terug naar de Aarde

Geschreven door
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
Het Amerikaanse militaire X-37B ruimtetuig Het Amerikaanse militaire X-37B ruimtetuig Foto: USAF

Na een ultratgeheime ruimtemissie die maar liefst 22 maanden heeft geduurd, is het Amerikaanse onbemande X-37B ruimtetuig teruggekeerd naar de Aarde. Het negen meter lange mini-ruimteveer werd op 11 december 2012 in de ruimte gebracht en landde op vrijdag 17 oktober op de Vandenberg Air Force Base in Californië. Tot op heden is het doel van deze missie nog steeds een groot geheim.

Het Amerikaanse X-37B ruimtetuig is een klein onbemand ruimteveer dat gebruikt wordt door de United States Air Force (USAF) en gebouwd werd door het lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing. Oorspronkelijk werd de X-37B, net als zijn voorganger, ontworpen door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. Toen het hele project overgegeven werd aan het Amerikaanse ministerie van defensie (DOD) werd de X-37B een ultrageheim militair project. Zowel het doel van de missies alsook het budget voor dit project blijven een goed bewaard Amerikaans geheim. Zijn geheime status zorgt dan ook voor de meest wilde speculaties als zou de X-37B door zijn eigenschappen gebruikt worden voor het uittesten van wapens in een baan om de Aarde of voor het bespioneren van Chinese en Russische ruimtetuigen. Volgens officiële berichten afkomstig van de Amerikaanse luchtmacht wordt dit ruimtetuig enkel maar gebruikt voor het uittesten van nieuwe technologieën of systemen.

De X-37B heeft een lengte van 8,9 meter, is 2,9 meter hoog en heeft een spanwijdte van 4,5 meter. Het vrachtruim is 2,1 op 1,2 meter groot. Bij zijn lancering heeft dit kleine ruimteveer een gewicht van 4,99 ton en eenmaal in een baan om de Aarde kan het tuig een zonnepaneel openvouwen waarmee de X-37B energie kan opwekken. Dit herbruikbare ruimteveer werd zo ontworpen dat het tot 270 dagen in de ruimte kan verblijven waarna het tuig terugkeert naar de Aarde als een Space Shuttle. Dankzij zijn raketmotor kan de X-37B toch baanmanoeuvres uitvoeren waardoor dit ruimteveer zich in verschillende banen om de Aarde kan begeven. Het ruimtetuig werd zo ontworpen dat het een volledig automatische landing kan uitvoeren. Indien er iets tijdens de terugkeer zou verkeerd lopen, kan men de X-37B opblazen dankzij een vernietigingssysteem. Wat het exacte doel is van de X-37B is tot op heden nog steeds een goed bewaard geheim. Aangezien de X-37B beschikt over een klein vrachtruim is het dus mogelijk dat deze kleine satellieten, experimenten of zelfs wapens in een baan om de Aarde kan brengen.

X-37BDe derde X-37B keert na een missie van 675 dagen terug naar de Aarde - Foto: USAF

In 2010 werd de X-37B een eerste maal in de ruimte gebracht tijdens de OTV-1 missie waarna het ruimteveer 224 dagen in de ruimte verbleef. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat de Verenigde Staten een onbemand ruimteveer in de ruimte brachten. Na het succes van de eerste OTV-missie werd op 5 maart 2011 een tweede X-37B ruimtetuig gelanceerd. Net als de eerste X-37B werd ook deze X-37B gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing. De tweede X-37B keerde uiteindelijk op 16 juni 2012, 469 dagen na de lancering, terug naar de Aarde waarna het kleine onbemande ruimteveer veilig landde op de militaire Vandenberg Air Force Base. Deze OTV-2 missie duurde maar liefst 468 dagen en werd door de USAF omschreven als een groot succes. Op 11 december 2012 werd uiteindelijk de eerst gebouwde X-37B voor een tweede maal in de ruimte gebracht. Na een geheime missie die maar liefst 675 dagen duurde, keerde het ruimtetuig op 17 oktober 2014 terug naar de Aarde. Waarom deze derde zo missie zo lang heeft geduurd, is een groot geheim. 

De Amerikaanse luchtmacht besliste onlangs dat het X-37B project een nieuwe thuisbasis krijgt op het Kennedy Space Center in Florida. Zo zal Boeing enkele faciliteiten uit het Space Shuttle programma huren zodat men de X-37B daar kan in het grootste geheim voorbereiden op een volgende missie. Volgens de Amerikaanse luchtmacht is de volgende missie van een X-37B gepland voor 2015. Op het einde van deze vierde OTV-missie zal de X-37B landen op de Shuttle Landing Facility van het Kennedy Space Center. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

Tijdens een oefening breekt er brand uit aan boord van de Apollo 1 ruimtecapsule die zich op dat moment bovenop een Saturn IB raket op lanceerplatform 34 op het Kennedy Space Center bevindt. De drie astronauten Virgil Grissom, Ed White en Roger B. Chaffee Piloot komen hierbij om het leven. Men veronderstelt dat de brand werd veroorzaakt door een vonk ergens in de 50 kilometer lange bedrading aan boord van de ruimtecapsule. Dit leidde tot een snelle verbranding in de met zuivere zuurstof onder druk gevulde cabine. Voor het Apollo Maanprogramma was dit tragisch ongeluk een grote tegenslag met als resultaat dat het ambitieuze ruimteprogramma maandenlang stil lag. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 24

Messier 24
M24 is geen echt deep-sky object maar eerder een stellaire verdichting in de Melkweg. Dit object is terug te vinden in het sterrenbeeld Sagittarius. M24 is in werkelijkheid een deel…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken