Artistieke impressie van een Amerikaanse DMSP satelliet
Foto: USAF

Volgens de Amerikaanse luchtmacht (USAF) is op 3 februari 2015 een twintig jaar oude weersatelliet in een baan om de Aarde uit elkaar gespat. Hierdoor zouden nu meer dan veertig brokstukken aan ruimteafval extra rond de Aarde cirkelen. Hoe het komt dat deze satelliet uit elkaar is gespat, is nog onduidelijk.

De satelliet die verloren ging, was de Amerikaanse DMSP-F13 militaire weersatelliet en bevond zich in een polaire baan om de Aarde op een hoogte van 800 kilometer. Deze kunstmaan werd in 1995 in de ruimte gebracht en voorzag Amerikaanse meteorologen jarenlang van gedetailleerde weersinformatie. Sinds 2006 werd deze satelliet gebruikt als back-up. De DMSP-F13 satelliet maakte deel uit van het Defense Meteorological Satellite Program (DMSP) dat een netwerk dat bestaat uit Amerikaanse militaire weersatellieten. Toen op 25 februari 2015 een melding werd gemaakt van ongekend ruimteafval in de baan waarin de DMSP-F13 zich bevond, werd het duidelijk dat er een ernstig probleem was opgetreden. Twee dagen later, op 27 februari, liet de Air Force Space Command uiteindelijk weten dat deze satelliet niet meer functioneerde. Uit een plotse temperatuurstijging aan boord van het voedingssysteem van de satelliet en het feit dat deze ook plots hoogte verloor, blijkt dat de satelliet wellicht uit elkaar is gespat in tientallen stukken ruimteafval. Volgens de Air Force Space Command zou het gaan om 43 stukken ruimteafval die nu ongecontroleerd rond de Aarde cirkelen. Hoe het komt dat deze satelliet uit elkaar is gespat, is tot op heden nog onduidelijk. De Amerikaanse luchtmacht zal de brokstukken verder in de gaten blijven houden om te achterhalen of dit gevolgen kan hebben voor andere satellieten die op deze hoogte om de Aarde cirkelen. Nu de DMSP-F13 is weggevallen, heeft de Amerikaanse luchtmacht nog zes operationele DMSP-weersatellieten in de ruimte. Doordat de DMSP-F13 satelliet al jarenlang werd gebruikt als back-up zal de impact voor de weerkundige diensten minimaal zijn.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

De Swift Gamma-Ray Burst Mission satelliet detecteert een gammaflits met een roodverschuiving van 8,2. Hieruit blijkt dat de gammaflits GRB 090423 een afstand heeft van 13,1 miljard lichtjaar wat op dat moment het verst bekende object in het heelal was. Dit wil dus zeggen dat deze gammaflits plaatsvond toen het heelal nog maar 5% van zijn huidige leeftijd had. De ontdekking van GRB 090423 is voor astronomen een bewijs dat zware sterren ook al werden gevormd toen het heelal pas 630 miljoen jaar oud was. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken