Foto: Shutterstock/Nasa

De eerste lancering van China's G60 Starlink megaconstellatie van meer dan 12.000 satellieten is gepland voor begin augustus. Volgens Shanghai Securities News zullen de eerste satellieten de komende dagen de fabriek in Shanghai verlaten voor het Taiyuan Satellite Launch Center in het noorden van China. De lancering is gepland voor 5 augustus en er worden 18 satellieten verwacht.

Het lanceervoertuig werd niet genoemd in de rapporten, maar de Long March 6A zou de meest capabele optie zijn vanaf Taiyuan in termen van capaciteit naar een lage baan om de aarde en payload fairing. De constellatie is bedoeld om wereldwijde internettoegang te bieden en vormt een uitdaging voor Amerikaanse projecten zoals Starlink. Het is ook de bedoeling om eindige omloopbanen en frequenties veilig te stellen en nationale internetdekking en gegevensbeveiliging te bieden.

De stap maakt deel uit van een nationaal initiatief om de ontwikkeling van de commerciële ruimtevaart te stimuleren en tegelijkertijd innovatie en high-tech industrieclusters te bevorderen. Het initiatief is bedoeld om China's algehele ruimtevaartcapaciteiten te vergroten. Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST), de entiteit achter de G60 Starlink megaconstellatie in een lage baan om de aarde, kondigde in februari aan dat het 6,7 miljard yuan ($943 miljoen) had opgehaald voor de bouw van de constellatie. SSST heeft samen met de Innovation Academy for Microsatellites van de Chinese Academy of Sciences (IAMCAS) in 2022 Shanghai Gesi Aerospace Technology (Genesat) opgericht om satellietproductiefaciliteiten te bouwen.

De eerste flat-panel satelliet voor G60 rolde in december 2023 van de lopende band in een digitale satellietproductiefabriek in het Songjiang District in Shanghai. Uit eerdere verklaringen blijkt dat er 108 satellieten gepland staan voor lancering in 2024. Dit zou betekenen dat er plannen zijn om dit jaar nog vijf batches van 18 satellieten te lanceren. China heeft ook een andere megaconstellatie goedgekeurd, genaamd Guowang (SatNet). De China Satellite Network Group gaat in 2021 het nationale project met 13.000 satellieten uitvoeren.

Hoewel er sindsdien al een aantal vage test-internetsatellieten zijn gelanceerd, moet de eerste grote partij Guowang-satellieten nog worden gelanceerd. G60 Starlink lijkt daarom een enigszins verrassende voorsprong te nemen in de ontwikkeling ervan.

Commerciële ruimtevaart

Het plan wordt op verschillende niveaus gesteund. Commerciële ruimtevaart werd vorig jaar in China genoemd als een "industrie van de toekomst". Vervolgens werd het in maart van dit jaar voor het eerst als prioriteit genoemd in een werkrapport van de overheid. Dit streven manifesteert zich op stads- en provinciaal niveau. Shanghai heeft zijn eigen actieplan voor commerciële ruimtevaart ontwikkeld.

Doelstellingen zijn onder andere het bouwen van een generatie middelgrote en grote lanceervoertuigen en intelligente terminals. Het is ook van plan om de ontwikkeling van geïntegreerde communicatie-, navigatie- en teledetectiesatelliettechnologieën te versterken. Er wordt gestreefd naar een ruimte-informatie-industrie met een waarde van meer dan 200 miljard yuan (28,2 miljard dollar) in 2025. Beijing heeft ook zijn eigen commerciële ruimtevaartactie met meetbare doelen.

Aan de lanceerkant zullen binnenkort een aantal grote en herbruikbare raketten online komen om G60 Starlink en andere constellaties te helpen bouwen. Het staatsbedrijf Shanghai Academy of Spaceflight Technology (SAST) voerde deze week een hoptest uit op 12 kilometer hoogte voor een herbruikbare draagraket die volgend jaar hoopt te lanceren. Ondertussen wil het commerciële Space Pioneer zijn Tianlong-3 draagraket in de komende maanden lanceren. Concurrent Landspace mikt op een eerste lancering van zijn roestvrijstalen Zhuque-3 volgend jaar.

Shanghai steunt ook een communicatieproject in een middelhoge baan om de aarde met de naam Smart Skynet. Het eerste paar satellieten is vorige maand gelanceerd vanaf de ruimtehaven Xichang. Dat project kan mogelijk worden geïntegreerd met G60 Starlink of Guowang. In een verwante ontwikkeling diende een dochteronderneming van Landspace vorige maand plannen in bij de International Telecommunication Union voor nog een megaconstellatie van meer dan 10.000 satellieten.

Bron: SpaceNews

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1973

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische ruimtesonde Mars 5 in de ruimte gebracht. Na een koerscorrectie op 3 augustus 1973 bereikte het ruimtetuig de planeet Mars op 12 februari 1974. Door technische problemen stopte het ruimtetuig met functioneren na slechts 22 omwentelingen om Mars te hebben gemaakt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken