Lancering van de eerste Long March 8 raket.
Foto: Yang Haipeng

China heeft vanop de Wenchang Spacecraft Launch Site voor het eerst een Long March 8 raket gelanceerd. Tijdens deze eerste lancering werden met succes vijf satellieten in een zon-synchrone baan om de aarde gebracht. Het ontwerp van de Long March 8 raket is gebaseerd op dat van de Long March 7 en China wil in de toekomst de Long March 8 raket deels herbruikbaar maken. Dit was meteen ook de 38ste lancering van een Chinese raket in 2020.

De Chinese Long March 8 raket werd net als alle andere Long March raketten ontwikkeld en gebouwd door de China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT). Deze nieuwe draagraket heeft een lengte van 50,3 meter, weegt bij de lancering 356 ton en kan vrachten tot 8,4 ton tot in een lage baan om de aarde brengen (LEO). Daarnaast kan de Long March 8 ook vrachten tot 4,5 ton tot in een zon-synchrone baan om onze planeet brengen op een hoogte van ongeveer 700 kilometer. Deze specifieke baan wordt vooral gebruikt bij satellieten die de aarde bestuderen. De Long March 8 bestaat uit twee rakettrappen met aan de onderste rakettrap twee boosterraketten om de raket te voorzien van extra stuwkracht. Net als andere nieuwe Chinese raketten zoals de Long March 5 en Long March 6 moet ook de Long March 8 verouderde raketten als de Long March 2 en 3 vervangen. Wellicht is het meest opvallende kenmerk aan de nieuwe Long March 8 dat deze deels herbruikbaar is. Zo wil China de onderste rakettrap samen met de twee boosterraketten van de Long March 8 in de toekomst hergebruiken om te kunnen concurreren tegen bedrijven als het Amerikaanse SpaceX. 

De hoofdvracht die tijdens deze eerste lancering in de ruimte werd gebracht, was de Chinese XJY-7 aardobservatiesatelliet. Deze satelliet had een gewicht van 3 ton en werd ontwikkeld door de China Academy of Space Technology (CAST). Daarnaast bracht de eerste Long March 8 raket ook de Chinese Haisea-1 satelliet in de ruimte. Deze 180 kigram zware satelliet werd ontwikkeld door het Chinese bedrijf Spacety dat in 2016 werd opgericht. Dit Chinese bedrijf wil een netwerk van aardobservatiesatellieten uitbouwen in de ruimte die gebruikmaken van radartechnologie (synthetic-aperture radar) voor het in beeld en in kaart brengen van het aardoppervlak. De SAR-radar die de Haisea-1 satelliet gebruikt, werd ontwikkeld door de China Electronics Technology Group (CETC) en ook de Chinese Xiamen University was betrokken bij de realisatie van de Haisea-1 satelliet. De data afkomstig van de Haisea-1 satelliet zal vooral gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek van kustgebieden en zeeën.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Ranger 3 ruimtesonde in de ruimte. Het doel van deze missie was om informatie over mogelijke landingsplaatsen te verzamelen ten behoeve van bemande maanlandingen in het kader van het aankomende Apolloprogramma. Enkele dagen na de lancering passeerde Ranger 3 omwille van een technisch probleem de Maan op een afstand van 36 808 km en kwam vervolgens in een heliocentrische baan terecht. Door een storing in het geleidingssysteem van de Agena-raket kreeg Ranger 3 een dusdanig hoge snelheid dat NASA een ontmoeting met de Maan kon vergeten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken