Artistieke impressie van een Chinees onbemand gevleugeld ruimtevaartuig.
Foto: NASASpaceflight.com/Twitter

China heeft op donderdag 3 september 2020 vanop het Jiuquan Satellite Launch Center een variant van de Long March 2F raket gelanceerd met aan boord een experimenteel ruimtetuig. Opvallend aan deze lancering is dat ze tot het laatste moment goed geheim werd gehouden en er over het experimentele ruimtetuig officieel geen gegevens vrijgegeven zijn. Zo zijn er van deze lancering officieel geen foto's vrijgegeven en werd zelfs het exacte tijdstip van de lancering niet bekend gemaakt. Volgens geruchten en speculaties zou China zijn eigen versie van het Amerikaanse X-37B ruimtevaartuig in de ruimte gebracht hebben. 

Dat China niet veel bericht rond lanceringen is niet nieuw. Toch valt deze lancering nu enorm op ten opzichte van andere aangezien er vrijwel niets geweten was over deze missie tot de lancering zelf had plaatsgevonden. Ondanks het feit dat er officieel niets bekend werd gemaakt rond deze lancering lieten Chinese media wel weten dat het experimentele ruimtetuig een tijd lang in de ruimte zal blijven waarna dit zal terugkeren naar de aarde om vervolgens te landen. Gedurende de periode in een baan om de aarde zal het experimentele ruimtetuig volgens Chinese media herbruikbare technologieën testen. De strenge geheimhouding rond deze lancering en de missie van het ruimtetuig zorgt ervoor dat er heel wat gespeculeerd wordt. Volgens sommige bronnen zou China zijn eigen versie van het Amerikaanse X-37B ruimtevaartuig hebben gelanceerd. In december 2007 publiceerde Chinese media al foto's van een klein gevleugeld ruimtevaartuig waarmee men op dat moment testen uitvoerde. Dit was de eerste keer dat er foto's te zien waren van een Chinees onbemand herbruikbaar ruimtevaartuig dat veel gelijkenissen vertoonde met het Amerikaanse X-37B ruimtevaartuig van Boeing. Het Amerikaanse onbemande X-37B ruimtevaartuig wordt door de Amerikaanse luchtmacht (USAF) gebruikt voor geheime missies en het testen van nieuwe technologieën en blijft tijdens een missie vaak honderden dagen in een baan om de aarde. China liet in het verleden al vaak weten ook een dergelijke onbemand ruimtevaartuig te ontwikkelen waarvan het Westen vermoed dat het zal gebruikt worden voor spionagedoeleinden. Of een soortgelijk onbemand ruimtevaartuig nu op donderdag 3 september 2020 in de ruimte werd gebracht is niet geweten. De Long March 2F/T3 raket, waarmee het experimentele ruimtetuig werd gelanceerd, is een variant van de Long March 2F die in het verleden gebruikt werd voor het lanceren van bemande en onbemande Shenzhou ruimtecapsules. De Long March 2F/T3 zou een groter vrachtruim hebben wat doet vermoeden dat China wel degenlijk een gevleugeld, onbemand ruimtevaartuig in de ruimte heeft gebracht. Ook recente verbouwingen aan de lanceertoren op het Jiuquan Satellite Launch Center doen vermoeden dat China nu een nieuw soort ruimtetuig heeft gelanceerd. Wellicht is het nu wachten tot het ruimtevaartuig terug land op aarde om te weten of China nu wel of niet beschikt over een herbruikbaar gevleugeld ruimtetuig.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Lancering van de International Ultraviolet Explorer (IUE) ruimtetelescoop. IUE was de eerste astronomische satelliet in een hoge omloopbaan rond de Aarde. Deze ruimtetelescoop kon ultraviolette straling waarnemen die niet door de ozonlaag kan penetreren en daarom niet waarneembaar is met telescopen op Aarde. Belangrijke observaties van de IUE waren ondermeer de komeet van Halley die in 1986 het binnenste deel van het zonnestelsel bezocht, de eerste observatie vanuit de ruimte van de met het blote oog zichtbare supernova SN 1987A en de evolutie van de atmosfeer van Jupiter na de inslag van Komeet Shoemaker-Levy 9 in 1994. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken