Lancering van een Long March 2F raket.
Foto: Xinhua

Indien alles verloopt volgens planning gaat China op 10 juni voor het eerst drie ruimtevaarders naar het nieuwe ruimtestation Tianhe brengen. De drie 'taikonauten' moeten met behulp van een Long March 2F raket in een lage baan om de aarde worden gebracht waarna de Shenzhou 12 ruimtecapsule hen tot bij het Chinese ruimtestation zal brengen. Alvorens de drie Chinese ruimtevaarders naar het nieuwe ruimtestation worden gebracht zal China in mei eerste de onbemande Tianzhou 2 bevoorradingsmodule lanceren dat zich eveneens moet vasthechten aan het Tianhe ruimtestation. 

Nu de basismodule van het nieuwe Chinese ruimtestation eind april succesvol in een baan om de aarde werd gebracht, kan het Chinese bemande ruimteprogramma terug van start gaan. Het is al geleden van oktober 2016 dat China nog eens 'taikonauten' in de ruimte heeft gebracht waarna China zich vooral gefocust op de bouw van de eerste module van het nieuwe ruimtestation. Tijdens de Shenzhou 11 ruimtemissie brachten twee Chinese ruimtevaarders een bezoek aan het Tiangong-2 ruimtelabo en verbleven ze 33 dagen in een baan om de aarde. De lancering van de Shenzhou 12 is nu gepland voor 10 juni 2021 en zal zoals altijd plaatsvinden vanop het Jiuquan Satellite Launch Center dat de thuisbasis is van het Chinese bemande ruimteprogramma. Na de lancering moet de Shenzhou 12 ruimtecapsule zich vastmaken aan de Tianhe basismodule van het nieuwe Chinese ruimtestation. Deze Tianhe basismodule is 16,6 meter lang, heeft een diameter van 4,2 meter en bestaat uit drie compartimenten waaronder een leef- en werkruimte en verschillende toegangspoorten waar andere ruimtetuigen of modules kunnen aan worden vastgemaakt. Tijdens hun verblijf aan boord van dit nieuwe ruimtestation moeten de drie Chinese ruimtevaarders tal van wetenschappelijke experimenten uitvoeren alsook het ruimtestation voorbereiden op zijn verdere expansie. Daarnaast staan ook één of meerdere ruimtewandelingen op het programma. Indien de missie probleemloos verloopt, zal de Shenzhou 12 bemanning in september 2021 terugkeren naar de aarde. 

Aan boord van de Shenzhou 12 ruimtecapsule zullen zich drie Chinese ruimtevaarders bevinden. Gezagvoerder van deze missie is de ervaren ruimtevaarder Nie Haisheng die eerder ook al de ruimte inging tijdens de Shenzhou 6 en Shenzhou 10 ruimtemissies. Nie Haisheng is een gewezen gevechtspiloot bij de Chinese luchtmacht en werd in 1998 geselecteerd om deel uit te maken van de eerste groep van Chinese ruimtevaarders. Tijdens zijn tweede ruimtevlucht verbleef Nie Haisheng ook al enkele dagen aan boord van het Tiangong-1 ruimtelabo. Alles samen verbleef Nie Haisheng al 19 dagen en 10 uur in de ruimte. Aan boord van de Shenzhou 12 capsule zullen zich ook Deng Qingming en Ye Guangfu bevinden. Deng Qingming maakt ook al sinds 1998 deel uit van de eerste groep van Chinese ruimtevaarders maar ging nooit eerder de ruimte in. Ye Guangfu werd in 2010 geselecteerd om deel uit te maken van de tweede groep van Chinese ruimtevaarders en ging net als Deng Qingming nog niet eerder de ruimte in.

Voor de Shenzhou 12 bemanning naar het nieuwe Chinese ruimtestation zal worden gebracht gaat China in mei nog de Tianzhou 2 bevoorradingsmodule lanceren vanop de Wenchang Spacecraft Launch Site op het eiland Hainan. Het onbemande Tianzhou bevoorradingstuig is 9 meter lang, weegt bij zijn lancering 13,5 ton en wordt in de ruimte gebracht met behulp van een Long March 7 raket. De naam 'Tianzhou' betekent in het Nederlands zoveel als 'hemels schip'. Dit Chinese ruimtetuig werd specifiek ontworpen als bevoorradingstuig en kan tot 6,5 ton aan cargo naar het Chinese ruimtestation brengen. Naast kledij, voedsel, wetenschappelijke experimenten en andere hardware kan het Tianzhou bevoorradingstuig ook brandstof naar het ruimtestation brengen. In 2017 werd voor het eerste een Tianzhou bevoorradingstuig gelanceerd waarna dit zich automatisch vastmaakte aan het Tiangong-2 ruimtelabo. Het succes van het Chinese ruimtestation en of dit al dan niet permanent zal bemand worden hangt voor een groot deel dus af van het succes van de Tianzhou bevoorradingstuigen. Indien de Shenzhou 12 en Tianzhou 2 missies probleemloos verlopen, wil China in oktober 2013 opnieuw drie 'taikonauten' naar het Chinese ruimtestation brengen. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1820

Het gebeurde toen

In het Verenigd Koninkrijk wordt de Astronomical Society of London opgericht dat in 1831 haar naam veranderde in Royal Astronomical Society (RAS). Vandaag de dag is deze organisatie de Britse tak van de Internationale Astronomische Unie en lid van de Science Council. De eerste president van het genootschap was William Herschel en later werden ook nog bekende Britse astronomen als John Couch Adams, William Lassell en Frank Dyson president van de RAS. De organisatie telt inmiddels ongeveer 3 000 leden waarvan een derde buiten het Verenigd Koninkrijk woont en maandelijks wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarbij centrale onderwerpen van astronomie en geofysica worden behandeld. Foto: RAS

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken