Lancering van de krachtige Long March 5B raket.
Foto: China Daily via Reuters

De kans is groot dat binnen enkele dagen een groot onderdeel van een Chinese raket op aarde zal terechtkomen. Zo cirkelt een groot deel van een Chinese Long March 5B raket momenteel ongecontroleerd in een lage baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 300 kilometer en zal deze binnen enkele dagen de atmosfeer van de aarde induiken. Doordat niet alle onderdelen van de rakettrap zullen opbranden, is de kans bestaande dat sommige brokstukken zullen neervallen op aarde. 

Eind mei werd het eerste onderdeel van het nieuwe Chinese ruimtestation succesvol in de ruimte gebracht door een krachtige Long March 5B raket. De 57 meter lange Long March 5B raket is de nieuwe krachtpatser binnen het Chinese ruimtevaartprogramma en kan vrachten tot 25 ton tot in een lage baan om de aarde brengen. Ondanks het feit dat deze lancering probleemloos verliep is een onderdeel van de raket ook in een lage baan om de aarde terecht gekomen op een hoogte van ongeveer 300 kilometer. Het zou gaan om de 'core stage' die meer dan 30 meter lang is en enkele tientallen tonnen zwaar is. Doordat het onderdeel elke dag hoogte verliest (de afgelopen dagen ongeveer 80 kilometer) zal dit vroeg of laat terug de atmosfeer van de aarde binnendringen waarbij het grootste deel zal opbranden. Doordat echter niet alle onderdelen zullen opbranden, zullen deze vervolgens neervallen op aarde. Uit statistieken blijkt dat 20 tot 40 procent van de totale massa van een terugkerende rakettrap de terugkeer in de atmosfeer overleeft en vervolgens ergens neerstort. De kans dat deze onderdelen op land of in dicht bevolkte gebieden gaan neervallen is echter zeer klein aangezien het grootste deel op aarde bestaat uit oceanen. Ondanks het feit dat 70 procent van de aarde uit water bestaat, vliegt de rakettrap ongecontroleerd en meermaals over Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Specialisten verwachten dat de rakettrap ergens tussen 7 mei en 12 mei 2021 de atmosfeer van de aarde zal binnendringen. Exact voorspellen waar en wanneer het onderdeel terug de atmosfeer gaat induiken is bijzonder moeilijk aangezien dit afhangt van verschillende factoren. Zo heeft de activiteit van onze ster, de zon, hier een grote invloed op aangezien deze activiteit er voor zorgt of de atmosfeer en de magnetosfeer van de aarde uitzet of krimpt. 

Dat onderdelen van raketten na een lancering terug in de atmosfeer duiken en opbranden is niet uitzonderlijk. Zo gebeurd dit vaak en vooral bij grote en zware raketten maar meestal branden alle onderdelen dan wel volledig op. Zo kwam in de Verenigde Staten in maart 2021 nog een onderdeel van een Falcon 9 raket van SpaceX terecht op een weiland in de staat Washington. Tijdens een vorige lancering van een Chinese Long March 5 raket overleefden sommige onderdelen de terugkeer in de atmosfeer en vielen deze neer op enkele gebouwen in Ivoorkust. Dit is dan ook de reden waarom veel mensen zich nu vragen stellen bij het ontwerp en gebruik van deze raket aangezien de kans toch bestaat dat terugkerende onderdelen zoals metaal toch voor gevaar kunnen zorgen. Doordat het nieuwe Chinese ruimtestation bestaat uit verschillende modules die op termijn permanent moeten bemand worden, wil China de volgende jaren nog meer Long March 5 raketten lanceren. China heeft tot op heden nog niet laten weten of het een oplossing gaat zoeken voor het probleem met de terugkerende onderdelen van deze raket. De rakettrap van de Long March 5B raket wordt momenteel permanent gevolgd door het Amerikaanse leger en is te volgen via deze website: https://orbit.ing-now.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1949

Het gebeurde toen

Op het Palomar-observatorium in de Amerikaanse staat Californië wordt in het bijzijn van ondermeer Edwin Powell Hubble de 200-inch Hale Telescope voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop heeft een diameter van 5,08 meter waardoor deze telescoop op dat moment tweemaal zo groot was als de Hookertelescoop van het Mount Wilson-observatorium. De revolutionaire Hale telescoop werd genoemd naar de Amerikaanse astronoom George Ellery Hale die de telescoop ontwierp en de bouw ervan leidde. Tot 1976 was dit de grootste telescoop op Aarde. Vandaag de dag wordt deze telescoop nog steeds gebruikt voor astronomisch onderzoek.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken