Lancering van een Russische Proton raket
Foto: ILS / Roscosmos

Vanop Bajkonoer in Kazachstan is op dinsdag 26 maart 2013 een Mexicaanse communicatiesatelliet succesvol in de ruimte gebracht. De Satmex 8 satelliet werd zoals voorzien 9 uur en 13 minuten na de start van de lancering uitgezet in een geostationaire overdrachtbaan om de Aarde. Dit was de 384ste lancering van een Russische Proton raket sinds deze in 1965 voor het eerst werd gebruikt.

De 58 meter lange en 705 ton zware Proton-M draagraket vertrok om 20u07 Belgische tijd vanop de legendarische lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan. Nadat de drie onderste rakettrappen, ongeveer tien minuten na de start van de lancering, één voor één werden afgestoten, begon de Breeze-M baaninjector aan een eerste van vijf ontbrandingen. Deze rakettrap kan verschillende malen tot ontbranding worden gebracht en kan op die manier satellieten tot in een specifieke baan om de Aarde brengen. Om de Satmex 8 satelliet uiteindelijk tot in een geostationaire overdrachtbaan te brengen, waren er vijf ontbrandingen nodig van de Breeze-M baaninjector die allemaal succesvol werden uitgevoerd. Negen uur en dertien minuten na de start van de lancering werd de Mexicaanse communicatiesatelliet uiteindelijk losgekoppeld van de Breeze-M rakettrap. 

De Satmex 8 communicatiesatelliet werd in opdracht van de Mexicaanse operator Satélites Mexicanos S.A. gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Space Systems/Loral op een SSL/L 1300 platform. Het 5,4 ton zware ruimtetuig zal de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor tal van communicatiedoeleinden in Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika. Op termijn moet deze satelliet ook de verouderde Satmex 5 kunstmaan vervangen. 

Dit was de 78ste lancering die werd uitgevoerd door het commerciële lanceerbedrijf International Launch Services (ILS). Dit Amerikaans lanceerbedrijf, waarvan het Russische ruimtevaartbedrijf Khrunichev State Research and Production Space Center de meerderheid van de aandelen heeft, werd in 1995 opgericht met als doel Russische Proton raketten te lanceren voor commerciële doeleinden. Proton raketten zijn vandaag de dag de meest krachtige Russische raketten en brachten al honderden satellieten in de ruimte.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Lancering van de International Ultraviolet Explorer (IUE) ruimtetelescoop. IUE was de eerste astronomische satelliet in een hoge omloopbaan rond de Aarde. Deze ruimtetelescoop kon ultraviolette straling waarnemen die niet door de ozonlaag kan penetreren en daarom niet waarneembaar is met telescopen op Aarde. Belangrijke observaties van de IUE waren ondermeer de komeet van Halley die in 1986 het binnenste deel van het zonnestelsel bezocht, de eerste observatie vanuit de ruimte van de met het blote oog zichtbare supernova SN 1987A en de evolutie van de atmosfeer van Jupiter na de inslag van Komeet Shoemaker-Levy 9 in 1994. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken