Opnamen gemaakt door de Hubble Space Telescope van de planetoïde P/2013 P5
Foto: NASA / ESA

De op 15 augustus 2013 ontdekte planetoïde P/2013 P5 blijft astronomen verbazen. Zo is op recente opnamen van de legendarische Hubble Space Telescope duidelijk te zien dat deze planetoïde zes stofstaarten heeft. Dit is de eerste maal dat astronomen een dergelijk fenomeen waarnemen bij een planetoïde. Dit bizarre object bevindt zich tussen de planeten Mars en Jupiter en heeft volgens wetenschappers nog maar een fractie van zijn massa verloren.

Het 240 meter grote object P/2013 P5 maakt samen met miljoenen andere planetoïden deel uit van de zogeheten 'hoofdgordel' dat zich tussen de planeten Mars en Jupiter bevindt. In deze planetoïdengordel hebben astronomen de afgelopen jaren een tiental objecten ontdekt die zich tijdelijk als kometen 'gedragen'. In sommige gevallen gaat het ook om bijna uitgeputte kometen. Sterrenkundigen zijn er vrijwel zeker van dat het object P/2013 P5 geen uitgeputte komeet maar wel een gewone planetoïde is. De reden waarom planetoïden zich dan soms gedragen als een komeet ligt misschien aan het feit dat ze in botsing komen met andere planetoïden waardoor een stofstaart ontstaat. Een andere mogelijke verklaring is dat een planetoïde zo snel om zijn as draait, dat deze uit elkaar valt.

Het feit dat planetoïde P/2013 P5 niet één maar zes stofstaarten heeft, stelt astronomen nu voor een nieuw raadsel. Volgens onderzoekers zou dit object slechts tussen de 100 en 1 000 ton aan massa hebben verloren waardoor dit massaverlies nog een tijdje kan doorgaan. Zo kunnen deze zes stofstaarten niet zijn ontstaan door zes botsingen die kort na elkaar volgden. Deze planetoïde bevindt zich ook in het binnenste gedeelte van de planetoïdengordel waard de temperatuur vrij hoog. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat het hier gaat om een ijsachtig object dat aan het verdampen is. Uiteindelijk vermoeden onderzoekers dat P/2013 P5 zo snel om zijn as draait dat het object massa verliest. Deze snelle rotatie zou wellicht veroorzaakt worden door de stralingsdruk van de Zon. Zo zou er bij deze planetoïde een draaimoment ontstaan als gevolg van het zonlicht dat onder verschillende hoeken op het oppervlak valt. Wanneer de middelpuntvliegende kracht aan de evenaar sterker is dan de zwaartekracht van het object zal er materiaal van het oppervlak worden weggeslingerd.  

P/2013 P5

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1949

Het gebeurde toen

Op het Palomar-observatorium in de Amerikaanse staat Californië wordt in het bijzijn van ondermeer Edwin Powell Hubble de 200-inch Hale Telescope voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop heeft een diameter van 5,08 meter waardoor deze telescoop op dat moment tweemaal zo groot was als de Hookertelescoop van het Mount Wilson-observatorium. De revolutionaire Hale telescoop werd genoemd naar de Amerikaanse astronoom George Ellery Hale die de telescoop ontwierp en de bouw ervan leidde. Tot 1976 was dit de grootste telescoop op Aarde. Vandaag de dag wordt deze telescoop nog steeds gebruikt voor astronomisch onderzoek.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken