Opname van de komeet Hergenrother gemaakt op 9 oktober 2012
Foto: John Nassr

De periodieke komeet 168P/Hergenrother is momenteel bezig met uit elkaar te vallen. Astronomen en amateur-astronomen hebben de afgelopen weken enkele opvallende uitbarstingen van de komeet waargenomen waardoor men er vrijwel zeker van is dat de kern van het hemelobject in verschillende stukken uiteen is gevallen.

Op 1 oktober 2012 begon deze komeet plots in helderheid toe te nemen en op 26 oktober werd uiteindelijk, met behulp van de Faulkes North Telescoop, het bewijs geleverd dat deze komeet weldegelijk uit elkaar aan het vallen is. Uit opnamen die begin november 2012 gemaakt werden met de Amerikaanse NOAO/Gemini telescope is duidelijk te zien dat de komeet in minstens vier stukken is uiteen gevallen. Doordat de kern van deze komeet uit elkaar is gevallen, is de coma (de wolk stof en waterdamp rondom de kern) in omvang toegenomen. Hierdoor weerkaatst de coma meer zonlicht en is de helderheid van deze komeet toegenomen. Normaal zou deze komeet een helderheid hebben van magnitude 15 maar door de uitbarstingen en het uit elkaar vallen van de kern heeft Komeet Hergenrother nu magnitude 8. De komeet bevindt zich momenteel in het binnenste deel van ons zonnestelsel en is enkel met een telescoop te zien in het sterrenbeeld Andromeda. Astronomen wachten ondertussen vol spanning af wat er nu verder met de komeet gaat gebeuren. Zal de Komeet Hergenrother, door het uit elkaar vallen, verschillende stofstaarten krijgen of zal het hemellichaam vroeg of laat helemaal uit elkaar vallen? Komeet 168P/Hergenrother werd op 22 november 1998 ontdekt door Carl W. Hergenrother die foto's bestudeerde die gemaakt werden voor de Catalina Sky Survey.

Komeet HergenrotherKomeet Hergenrother gefotografeerd door de NOAO/Gemini telescope - Foto: NASA / JPL

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1639

Het gebeurde toen

De Engelse astronoom Jeremiah Horrocks beschrijft vanuit zijn huis in Much Hoole in Engeland als eerste de observatie van een Venusovergang. Tijdens een Venusovergang schuift de planeet Venus, vanaf de Aarde gezien, voor de Zon langs. Dit verschijnsel kunnen we enkel zien bij binnenplaneten en is voor astronomen van groot belang aangezien zij hiermee de omvang van het zonnestelsel kon bepalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken