Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Alex Cameron (Oxford)

Diep in het vroege heelal kijkend met NASA's James Webb ruimtetelescoop, hebben astronomen iets unieks gevonden: een sterrenstelsel met een vreemd lichtsignaal, dat zij toeschrijven aan het gas dat de sterren overschaduwt. Sterrenstelsel GS-NDG-9422 (9422), dat ongeveer een miljard jaar na de oerknal is gevonden, is mogelijk een ontbrekende schakel in de galactische evolutie tussen de eerste sterren in het heelal en bekende, gevestigde sterrenstelsels.

“Mijn eerste gedachte toen ik naar het spectrum van het sterrenstelsel keek, was 'dat is vreemd', en dat is precies waarvoor de Webb-telescoop is ontworpen: totaal nieuwe fenomenen in het vroege heelal die ons zullen helpen begrijpen hoe het kosmische verhaal begon,” zei hoofdonderzoeker Alex Cameron van de Universiteit van Oxford. Cameron nam contact op met collega Harley Katz, een theoreticus, om de vreemde gegevens te bespreken. Door samen te werken ontdekte hun team dat computermodellen van kosmische gaswolken die verhit worden door zeer hete, massieve sterren, zodanig dat het gas helderder scheen dan de sterren, bijna perfect overeenkomen met de waarnemingen van Webb.

“Het lijkt erop dat deze sterren veel heter en massiever moeten zijn dan wat we in het lokale heelal zien, wat logisch is omdat het vroege heelal een heel andere omgeving was,” zei Katz, van Oxford en de Universiteit van Chicago. In het lokale heelal hebben typische hete, massieve sterren een temperatuur tussen de 40.000 tot 50.000 graden Celsius. Volgens het team heeft sterrenstelsel 9422 sterren die heter zijn dan 80.000 graden Celsius.

Het onderzoeksteam vermoedt dat het sterrenstelsel zich midden in een korte fase van intense stervorming bevindt binnen een wolk van dicht gas die een groot aantal massieve, hete sterren produceert. De gaswolk wordt getroffen door zoveel lichtfotonen van de sterren dat hij extreem helder schijnt. Behalve dat het nieuw is, is het nevelgas dat sterren overschaduwt ook intrigerend omdat het iets is dat wordt voorspeld in de omgevingen van de eerste generatie sterren in het heelal, die astronomen classificeren als Populatie III-sterren.

“We weten dat dit sterrenstelsel geen Populatie III-sterren heeft, omdat de Webb-gegevens te veel chemische complexiteit laten zien. De sterren in dit sterrenstelsel zijn echter anders dan waar we bekend mee zijn - de exotische sterren in dit sterrenstelsel zouden een leidraad kunnen zijn om te begrijpen hoe sterrenstelsels zijn overgegaan van oersterren naar de soorten sterrenstelsels die we al kennen,” aldus Katz. Op dit moment is sterrenstelsel 9422 slechts één voorbeeld van deze fase in de ontwikkeling van sterrenstelsels, dus er zijn nog veel vragen te beantwoorden. Komen deze omstandigheden veel voor in sterrenstelsels in deze periode, of zijn ze zeldzaam? Wat kunnen ze ons nog meer vertellen over eerdere fasen in de evolutie van sterrenstelsels? Cameron, Katz en hun collega's zijn actief op zoek naar meer sterrenstelsels om aan deze populatie toe te voegen om beter te begrijpen wat er in het heelal gebeurde in de eerste miljard jaar na de oerknal.

“Het is een spannende tijd om de Webb-telescoop te kunnen gebruiken om deze tijd in het heelal te onderzoeken die ooit ontoegankelijk was,” zei Cameron. “We staan nog maar aan het begin van nieuwe ontdekkingen en begrip.”

Bron: NASA

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1820

Het gebeurde toen

In het Verenigd Koninkrijk wordt de Astronomical Society of London opgericht dat in 1831 haar naam veranderde in Royal Astronomical Society (RAS). Vandaag de dag is deze organisatie de Britse tak van de Internationale Astronomische Unie en lid van de Science Council. De eerste president van het genootschap was William Herschel en later werden ook nog bekende Britse astronomen als John Couch Adams, William Lassell en Frank Dyson president van de RAS. De organisatie telt inmiddels ongeveer 3 000 leden waarvan een derde buiten het Verenigd Koninkrijk woont en maandelijks wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarbij centrale onderwerpen van astronomie en geofysica worden behandeld. Foto: RAS

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken