Foto: NASA, ESA, CSA, and STScI

Op maandag 11 juli 2022 heeft de Amerikaanse president Joe Biden één van de eerste beelden van de James Webb-ruimtetelescoop vrijgegeven in het Witte Huis in Washington. Dit eerste beeld van NASA's James Webb Space Telescope is het diepste en scherpste infraroodbeeld van het verre heelal tot nu toe. Dit beeld van sterrenstelselcluster SMACS 0723, bekend als Webb's First Deep Field, zit boordevol details. Duizenden sterrenstelsels, waaronder de zwakste objecten die ooit in het infrarood zijn waargenomen, zijn voor het eerst in het beeld van Webb verschenen. Dit deel van het heelal beslaat een stuk hemel dat ongeveer zo groot is als een zandkorrel die iemand op de grond op armlengte afstand houdt.

Foto: NASA, ESA, CSA, and STScI

Dit diepe veld, gemaakt door Webbs Nabije-Infrarood Camera (NIRCam), is een composiet van beelden op verschillende golflengten, in totaal 12,5 uur, waarmee diepten op infrarode golflengten worden bereikt die verder gaan dan de diepste velden van de Hubble Space Telescope, waarvoor weken nodig waren. De afbeelding toont de cluster van sterrenstelsels SMACS 0723 zoals die er 4,6 miljard jaar geleden uitzag. De gecombineerde massa van deze cluster van sterrenstelsels werkt als een gravitatielens, die veel verder weg gelegen sterrenstelsels achter zich uitvergroot. Webbs NIRCam heeft die verre sterrenstelsels scherp in beeld gebracht - ze vertonen minuscule, zwakke structuren die nog nooit eerder zijn gezien, waaronder sterrenhopen en diffuse structuren. Onderzoekers zullen binnenkort meer te weten komen over de massa's, leeftijden, geschiedenis en samenstelling van de sterrenstelsels, nu Webb op zoek is naar de vroegste sterrenstelsels in het heelal.

De James Webb-ruimtetelescoop is 's werelds belangrijkste observatorium voor ruimtewetenschap. Webb zal mysteries in ons zonnestelsel oplossen, verder kijken naar verre werelden rond andere sterren, en de mysterieuze structuren en oorsprong van ons heelal en onze plaats daarin onderzoeken. Webb is een internationaal programma dat wordt geleid door de NASA met zijn partners, de ESA (European Space Agency) en de CSA (Canadian Space Agency).

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

De Apollo 16 ruimtecapsule, met aan boord de astronauten John W. Young, Thomas K. Mattingly en Charles M. Duke, keert na een geslaagde missie naar de Maan terug naar de Aarde waarna ze in de Stille Oceaan worden opgepikt door het Amerikaanse schip USS Ticonderoga. Alles samen verbleven Young en Duke 71 uur op het oppervlak van de Maan en brachten zij 95 kilogram aan bodemmonsters van de Maan mee naar de Aarde. Young en Duke legden op het oppervmak van de Maan met hun Lunar Roving Vehicle ongeveer 26,7 kilometer af. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken