Foto: NASA/CXC/SAO

Deze nieuwe foto van NGC 2264, ook wel bekend als de "Kerstboomcluster", toont de vorm van een kosmische boom met de gloed van stellaire lichtjes. NGC 2264 is in feite een cluster van jonge sterren, met leeftijden tussen ongeveer één en vijf miljoen jaar oud, in onze Melkweg, ongeveer 2500 lichtjaar van de aarde verwijderd. De sterren in NGC 2264 zijn zowel kleiner als groter dan de zon, variërend van sterren met minder dan een tiende van de massa van de zon tot sterren met een massa van ongeveer zeven zonnen.

Deze nieuwe compositiefoto versterkt de gelijkenis met een kerstboom door kleur- en rotatiekeuzes. De blauwe en witte lichtjes (die knipperen in de geanimeerde versie van deze afbeelding) zijn jonge sterren die röntgenstraling afgeven, gedetecteerd door NASA's Chandra X-ray Observatory. Optische gegevens van de WIYN 0,9-meter telescoop van de National Science Foundation op Kitt Peak tonen gas in de nevel in het groen, wat overeenkomt met de "dennennaalden" van de boom, en infraroodgegevens van de Two Micron All Sky Survey tonen voor- en achtergrondsterren in het wit. Deze afbeelding is ongeveer 160 graden met de klok mee gedraaid ten opzichte van de standaard van de astronoom, waarbij het noorden naar boven wijst, zodat het lijkt alsof de top van de boom naar de top van de afbeelding wijst.

Jonge sterren, zoals die in NGC 2264, zijn vluchtig en ondergaan sterke vlammen in röntgenstraling en andere soorten variaties die te zien zijn in verschillende soorten licht. De gecoördineerde, knipperende variaties in deze animatie zijn echter kunstmatig om de locaties van de sterren in röntgenstraling te benadrukken en de gelijkenis van dit object met een kerstboom te benadrukken. In werkelijkheid zijn de variaties van de sterren niet gesynchroniseerd.

De variaties die door Chandra en andere telescopen worden waargenomen, worden veroorzaakt door verschillende processen. Sommige daarvan hebben te maken met activiteit waarbij magnetische velden betrokken zijn, waaronder vlammen zoals bij de zon, maar dan veel krachtiger, en hete plekken en donkere gebieden op het oppervlak van de sterren die in en uit beeld gaan als de sterren draaien. Er kunnen ook veranderingen optreden in de dikte van het gas dat de sterren aan het zicht onttrekt en in de hoeveelheid materiaal die nog op de sterren valt vanuit schijven van omringend gas.

Het Marshall Space Flight Center van de NASA beheert het Chandra-programma. Het Chandra X-ray Center van het Smithsonian Astrophysical Observatory beheert de wetenschappelijke activiteiten vanuit Cambridge, Massachusetts, en de vluchtactiviteiten vanuit Burlington, Massachusetts.

Foto: X-ray: NASA/CXC/SAO; Optical: T.A. Rector (NRAO/AUI/NSF and NOIRLab/NSF/AURA) and B.A. Wolpa (NOIRLab/NSF/AURA);
Infrared: NASA/NSF/IPAC/CalTech/Univ. of Massachusetts; Image Processing: NASA/CXC/SAO/L. Frattare & J.Major

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van het Russische ruimtetuig Sojoez 4 met aan boord de kosmonaut Vladimir Shatalov. Het doel van deze missie was Sojoez 4 in de ruimte te laten koppelen met het Sojoez 5 ruimtetuig waarin zich drie kosmonauten bevonden zodat de kosmonauten door middel van een ruimtewandeling konden wisselen van ruimtevaartuig. Twee dagen na de lancering koppelden beide ruimtetuigen zich aan elkaar en begaven twee kosmonauten zich van de Sojoez 5 naar het Sojoez 4 ruimtevaartuig. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat twee bemande ruimtetuigen in een baan om de Aarde aan elkaar koppelden en dat een crew zich door middel van een ruimtewandeling van het ene ruimtetuig naar het andere begaf. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken