e ster HD 162826 in het sterrenbeeld Hercules
Foto: Ivan Ramirez / Tim Jones / McDonald Observatory

Astronomen uit Australië, Rusland en de Verenigde Staten hebben voor het eerst een familielid ontdekt van de Zon. Zo hebben zij een ster ontdekt die vrijwel zeker is ontstaan uit dezelfde interstellaire wolk van gas en stof als waaruit onze eigen ster, de Zon, meer dan 4,5 miljard jaar geleden is voortgekomen. 

Het 'broertje' van de Zon luistert naar de naam 'HD 162826' en is vijftien procent zwaarder als onze eigen ster. HD 162826 bevindt zich op een afstand van 110 lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Hercules. Met een eenvoudige verrekijker of kleine telescoop kan je deze ster al goed waarnemen. HD 162826 werd geselecteerd uit een groep van dertig sterren waarvan men sterke vermoedens had dat het hier ging om familieleden van de Zon. Uitgebreide waarnemingen met behulp van telescopen van het McDonald Observatory in Texas en het Las Campanas Observatory in Chili toonden uiteindelijk aan dat slechts één ster uit deze groep een echt familielid was van de Zon. Doordat de ster HD 162826 sterke gelijkenissen vertoond met de Zon op vlak van chemische samenstelling zijn de astronomen er sterk van overtuigd dat het hier gaat om een familielid van onze eigen ster. Een andere voorwaarde die bij HD 162826 werd voldaan om een broertje te kunnen zijn van de Zon is dat deze ster rond de periode dat de Zon ontstond zich dicht in de buurt bevond. Astronomen vermoeden dat de Zon nog veel meer familieleden heeft aangezien men er van uitgaat dat de Zon is geboren in een sterrenhoop die duizenden sterren telde. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië van de eerste Amerikaanse Discoverer spionagesatelliet. Deze satelliet was een prototype van de KH-1 spionagesatelliet en maakte deel uit van het geheime Corona spionageprogramma. Dit was de eerste maal dat een satelliet in de richting van de zuidpool werd gelanceerd om deze in een polaire baan om de Aarde te brengen. De geheime satelliet bereikte haar polaire baan om de Aarde niet. Foto: USAF

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken