woensdag, 30 oktober 2013 07:22

Planetenstelsel lijkt op zonnestelsel Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Artistieke impressie van een planeet rondom een andere ster Artistieke impressie van een planeet rondom een andere ster

Astronomen en vrijwilligers hebben op basis van gegevens afkomstig van de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop een planetenstelsel ontdekt dat bestaat uit zeven planeten. De ster waarrond deze exoplaneten draaien, KIC 11442793, bevindt zich op een afstand van ongeveer 2 500 lichtjaar van de Aarde. Aangezien dit planetelstelsel ook beschikt over kleine en grote planeten lijkt dit dan ook sterk op ons zonnestelsel.

Rondom de ster KIC 11442793, ook gekend als KOI-351, werden in het verleden al enkele exoplaneten ontdekt. Daar zijn nu nog vier nieuwe exoplaneten bijgekomen zodat het aantal nu op zeven staat. Ondanks het feit dat dit stelsel veel gelijkenissen vertoont met ons zonnestelsel zijn er wel enkele verschillen. Zo staat de buitenste planeet in dit stelsel op dezelfde afstand tot zijn ster als de Aarde tot de Zon. Dit wil dus zeggen dat dit planetenstelsel veel compacter is dan ons zonnestelsel en de gemiddelde temperatuur op de binnenste planeten van dit stelsel veel hoger is. Hierdoor is leven op deze planeten dan ook onmogelijk.Toch zijn er ook enkele opmerkelijke gelijkenissen met ons zonnestelsel. De zevende planeet uit dit stelsel heeft een diameter van ongeveer 2,8 de diameter van de Aarde waardoor dit een zogeheten 'superaarde' is. Deze planeet draait éénmaal om de 125 dagen om zijn moederster. Wellicht gaat het hier ook over een rotsplaneet zoals onze planeet. Alles samen bestaat dit stelsel uit twee superaardes, twee planeten ter grootte van de Aarde en drie grotere planeten. Net zoals in ons zonnestelsel bevinden de drie grote planeten zich in dit stelsel ook het verst van hun moederster. Voor sterrenkundigen over de hele wereld is de ontdekking van de zeven planeten rondom de ster KOI-351 een belangrijke vondst aangezien men al lang op zoek is naar een planetenstelsel dat lijkt op het zonnestelsel. 

Eén van de exoplaneten in dit stelsel werd ontdekt door vrijwilligers van de Planet Hunters website. Deze zogeheten 'citizen science-project' website werd in het leven geroepen om vrijwilligers de mogelijkheid te geven om op zoek te gaan naar exoplaneten in de gegevens afkomstig van de Kepler ruimtetelescoop. De Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop gebruikt de overgangsmethode om planeten bij andere sterren te ontdekken. Hiertoe kijkt de ruimtetelescoop naar 'dipjes' in het licht van een ster. Deze dipjes worden veroorzaakt als gevolg van een planeet die voor het oppervlak van de ster schuift. Helaas heeft de Kepler ruimtetelescoop de afgelopen jaren te veel gegevens verzameld om alle dipjes te laten controleren door wetenschappers. Dankzij vrijwilligers en de website Planet Hunters kan iedereen nu op zoek gaan naar 'dipjes' of exoplaneten. Dit is de eerste maal dat men een planetenstelsel met zeven sterren ontdekt op basis van waarnemingen gemaakt door de Kepler ruimtetelescoop.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

De twee Amerikaanse astronauten en testpiloten Fred Haise en Gordon Fullerton testen voor het eerst het Amerikaanse ruimteveer Enterprise tijdens een zogeheten 'Free flight'. Hierbij werd dit prototype van een ruimteveer op de rug van een Boeing 747 tot op een hoogte gebracht van 7,3 kilometer waarna het ruimteveer losgekoppeld werd en dit als een zweefvliegtuig moest landen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 4565

NGC 4565
NGC 4565, ook gekend als 'Caldwell 38', is een spiraalvormig sterrenstelsel dat we terugvinden in het sterrenbeeld Hoofdhaar (Coma Berenices). Dit sterrenstelsel heeft een helderheid van magnitude 10.1 en werd…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken