Artistieke impressie van Kepler-78b om zijn moederster
Foto: David A. Aguilar (CfA)

Opnieuw zeer boeiend nieuws in verband met de studie van exoplaneten. Zo hebben twee teams van astronomen, onafhankelijk van elkaar, bepaald dat de dichtheid van de kleine exoplaneet Kepler-78b vrijwel dezelfde is als dat van de Aarde.

De exoplaneet Kepler-78b werd in augustus 2013 al ontdekt met behulp van de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop en bevindt zich op een afstand van ongeveer 400 lichtjaar van de Aarde. Bij zijn ontdekking wisten astronomen al dat deze planeet slechts 1,2 maal zo groot is als de Aarde waardoor dit één van de kleinste exoplaneten is dat tot op heden werd ontdekt. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat Kepler-78b een massa heeft van slechts 1,7 keer zo veel als de Aarde en een dichtheid heeft van 5,3 gram per kubieke centimeter. De Aarde heeft een dichtheid van 5,5 gram per kubieke centimeter. Dit is de eerste maal dat astronomen een planeet ontdekken die niet alleen ongeveer even groot is als de Aarde maar ook nog eens ongeveer dezelfde dichtheid heeft. De massa kon worden bepaald met behulp van instrumenten van de 3,6-meter telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla en de grote Keck telescoop op Hawaï waarmee men heel nauwkeurig naar het spectrum van de ster keek. Uit de acht dagen durende studie van de spectraallijnen zag men dat de ster een klein beetje heen en weer schommelt. Dit is een zogeheten ‘Dopplerverschuiving’ en wordt veroorzaakt doordat Kepler-78b met zijn massa een beetje ‘trekt’ aan de ster.

Uit het nieuwste onderzoek blijkt ook dat deze exoplaneet, net als de Aarde, grotendeels zou bestaan uit ijzer en gesteente. Ondanks deze mooie eigenschappen is leven op deze planeet onmogelijk. Zo draait Kepler-78b één keer op de 8,5 uur om zijn moederster wat wil zeggen dat deze planeet zich extreem dicht bij zijn ster bevindt. De Aarde draait om de 365 dagen om de Zon. Hierdoor is de oppervlaktetempratuur op Kepler-78b minstens 2 000 graden Celsius warmer dan op Aarde waardoor dit oppervlak wellicht bestaat uit lava. De korte baan van Kepler-78b tot zijn moederster stelt wetenschappers wel voor een raadsel aangezien deze planeet onmogelijk op deze locatie kan zijn ontstaan. De planeet kan ook onmogelijk verder van zijn moederster zijn ontstaan en dan naar binnen zijn ‘gereisd’ aangezien de exoplaneet dan zou opgeslorpt zijn door de ster. Wel weten astronomen dat deze exoplaneet binnen ongeveer drie miljard jaar zal worden opgeslorpt door de ster doordat deze aan de planeet ‘trekt’.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaanse ruimtesonde Mariner 6. Op 31 juli 1969 vloog Mariner 6 op een afstand van 3 431 kilometer van het oppervlak van de planeet Mars. In totaal stuurde de 411 kilogram zware verkenner 75 foto's van de planeet Mars terug naar de Aarde. Samen met Mariner 7 maakte Mariner 6 deel uit van de eerste Amerikaanse gezamenlijke Marsmissie. Door deze twee scheervluchten wou Amerika zoveel mogelijk leren over de atmosfeer en het oppervlak van Mars. Daarnaast wouden ingenieurs met deze ruimtetuigen ook nieuwe technologie demonstreren die later zou gebruikt worden bij volgende Marsverkenners of andere planetaire sondes.Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken