woensdag, 09 april 2014 00:00

Lichtgevende maïs

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
De productiviteit van maïs in de zogenaamde Corn Belt van de Verenigde Staten, wordt weergegeven door de fluorescerende gloed die bij de fotosynthese vrijkomt De productiviteit van maïs in de zogenaamde Corn Belt van de Verenigde Staten, wordt weergegeven door de fluorescerende gloed die bij de fotosynthese vrijkomt Foto: NASA

In Jalhay, nabij Luik, vergaapten de afgelopen maanden honderden gelovigen en enkele wetenschappers zich aan een lichtgevend Mariabeeld. Ondertussen is de oorzaak van het groen oplichtend beeld reeds verklaard als een chemisch proces. Voor al die mensen die zo graag van lichtgevende beelden houden, is er nu misschien een spectaculair alternatief.

NASA heeft een satellietkaart geproduceerd waarmee door fluorescentie wordt weergegeven in welke regio’s in Noord-Amerika er maïs wordt gekweekt. Het resultaat is alvast een “spacy” roze lichtgevend patroon. De fluorescentie is afkomstig van het chlorofyl (of bladgroen) in de maïsbladeren. Chlorofyl produceert tijdens de fotosynthese niet alleen energie uit zonlicht, maar ze stuurt een fractie van dat zonlicht ook weer terug in de vorm van een fluorescerende gloed. Met onze ogen kunnen we dit niet zien maar satellieten kunnen dus wel de fotosynthetische activiteit van de planten meten. Ze deden dit over een langere periode (2007-2011) tijdens de groeiseizoenen (begin juli) en de kaart is het resultaat van deze metingen.

Heel duidelijk komt het reliëf van de Verenigde Staten tot uiting. De hoge Rocky Mountains in het westen zijn ongeschikt voor akkerteelt, terwijl de centrale vlakte en grote delen van de Appalachen in het oosten dat wel zijn. Ook is duidelijk dat er een kernzone is waar vaker maïs wordt geteeld. Dat bevindt zich in de bovenloop van de Mississippi. Nog opvallend is dat de Verenigde Staten er echt uitspringen op de globale fluorescentiekaart. De Corn Belt blijkt de meest productieve regio te zijn tijdens het groeiseizoen. Ze is zelfs 40% productiever dan de Zuid-Amerikaanse tegenhanger.

Fluorescentie meten met satellieten blijkt bijgevolg een interessante methode te zijn om de landbouw te bestuderen en de voedselproductiviteit te monitoren. Voor de kaart werd gebruik gemaakt van de Global Ozone Monitoring Experiment 2 (GOME-2) op de Europese weersatelliet Metop-A. De satellietmetingen werden getoetst aan metingen in grondstations.

Om de oogstopbrengst beter te kunnen schatten, wordt uitgekeken naar de lancering van de Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) in juli 2014 en van de Soil Moisture Active Passive (SMAP) later dit jaar. De nieuwe gegevens zouden ook de klimaatmodellen moeten verbeteren, met name wat betreft onze kennis van de koolstofcyclus en van landbouwactiviteiten zoals irrigatie. Maïs is in staat om veel CO2 op te nemen. In de huidige klimaatmodellen is de productiviteit van de Corn Belt echter met 40-60% onderschat. Klimaatsceptici zullen het graag horen.

Arjan van der Star

Geoloog & docent aardrijkskunde in de lerarenopleiding aan GROEP T
Docent Sustainable Development en Geopolitics in een UNESCO-programma
Lid van diverse wetenschappelijke verenigingen, internetfora en gemeentelijke adviesraden

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

De twee Amerikaanse astronauten en testpiloten Fred Haise en Gordon Fullerton testen voor het eerst het Amerikaanse ruimteveer Enterprise tijdens een zogeheten 'Free flight'. Hierbij werd dit prototype van een ruimteveer op de rug van een Boeing 747 tot op een hoogte gebracht van 7,3 kilometer waarna het ruimteveer losgekoppeld werd en dit als een zweefvliegtuig moest landen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 13

Messier 13
De 'Grote Hercules cluster' of M13 is één van de kostbaarste juwelen aan de nachtelijke hemel en de beste bolvormige sterrenhoop die op het noordelijke halfrond kan worden waargenomen. Enkel…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken