Elk rood stipje op bovenstaande foto staat voor een bosbrand.
Foto: NASA/EOSDIS

De catastrofale bosbranden die Australië al maanden teisteren, zijn goed zichtbaar op beelden die vanuit de ruimte worden gemaakt door diverse satellieten. Dankzij deze satellietbeelden krijgt men een idee van de immense schaal van de vele verwoestende bosbranden en van de omvang van de dikke rookpluimen. Voor zowel de mens alsook de natuur in Australië zijn deze bosbranden een ware ramp. 

De bosbranden in de Australische staten New South Wales en Victoria begonnen in november 2019 en raken sindsdien maar niet geblust. De aanleiding van deze bosbranden blijken een dodelijke combinatie te zijn van aanhoudende droogte en harde wind. Duizenden Australiërs zijn uit hun huizen moeten wegvluchten en voor de fauna en flora in deze staten zijn deze bosbranden een ware catastrofe. Zo zouden volgens de universiteit van Sidney al meer dan 480 miljoen dieren de bosbranden niet hebben overleefd. Door de omvang van de bosbranden heeft ondertussen ook de rook de kust van buurland Nieuw-Zeeland bereikt, zo'n 2 000 kilometer verder. De vele gigantische rookpluimen van de bosbranden zorgen er ook voor dat de algemene luchtkwaliteit in de getroffen Australische staten sterk achteruit gaat. Geschat wordt dat er al meer dan 5 miljoen hectare grond werd verwoest. Door het vuur en de dikke rook is het vliegverkeer in de regio zwaar verstoord en moeten duizenden mensen soms urenlang in hun auto zitten omdat de wegen vast zitten door de evacuaties. Ondertussen kwamen ook al meer dan twintig mensen om door de bosbranden in Australië. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een netwerk van 26 satellieten in de ruimte die constant onze planeet observeren (Earth Observing System). Dankzij deze satellieten, zoals de Terra aardobservatiesatelliet, kan men vanuit een baan om de Aarde de bosbranden en de dikke rookpluimen op de voet volgen. Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft verschillende satellieten die Australië momenteen nauwlettend in de gaten houden. De beelden en data afkomstig van deze satellieten zijn bijzonder handig voor de Australische hulpdiensten en de overheid in hun strijd tegen het alles verwoestende vuur. 

De vele bosbranden (rode stipjes) en de immense omvang van de rookpluimen - Foto: NASA/EOSDIS


Infrarood-opnamen gemaakt vanuit de ruimte waarop de bosbranden te zien zijn nabij Orbost - Foto: MAXAR/Reuters


Ook vanuit het internationale ruimtestation ISS zijn de bosbranden in Australië goed zichtbaar - Foto: NASA/AP

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2006

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Uchinoura Space Center van de Japanse ASTRO-F infrarood ruimtetelescoop die ontwikkeld werd door de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA in samenwerking met Europese en Koreaanse onderzoeksinstituten. Het belangrijkste resultaat van de missie was de nieuwe hoge resolutie overzichtskaart van de hemel in het infrarode deel van het spectrum. Daarnaast werden met ASTRO-F de eerste infrarode waarnemingen van de restanten van een supernova in de Kleine Magellaanse Wolk uitgevoerd en werd de geboorte waargenomen van drie generaties sterren in de sternevel IC4954/4955 in het sterrenbeeld Vosje. Foto: JAXA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken