De sterrenhemel gezien in het Mayo Dark Sky Park in Ierland.
Foto: Brian Wilson

Van 3 tot 5 november werd in Mulranny, Ierland, het Europees symposium rond lichthinder georganiseerd. Dit al voor de 14e keer. Na Armagh (Noord-Ierland) in 2009 was het de tweede keer dat het symposium op het Ierse eiland doorging. Na de 13e editie bleef het enkele jaren stil rond het Europees symposium, maar in 2019 werd de draad opnieuw opgepikt. De vrijwilligers achter het Mayo Dark Sky Park en de mensen van IDA Ireland (een afdeling van de ngo IDA, International Darksky Association) sloegen de handen in elkaar om deze editie te organiseren.

Ze kozen voor Mulranny, een van de dorpen nabij het Mayo Dark Sky Park, als locatie voor het symposium. Sinds 2017, wanneer het lokale nationale park (Ballycroy National Park) het label van Dark Sky Park kreeg van IDA (onder de naam Mayo Dark Sky Park), wordt er jaarlijks rond 1 november een Dark Sky festival georganiseerd. Dit jaar was dit festival de ideale opwarming voor het congres. De congresgangers konden zo ook delen van het festival meepikken. Op de agenda stonden sterrenkijkavonden (bij helder weer, niet zo ideaal in Ierland), lezingen, filmvoorstellingen, planetariumvoorstellingen, … Zo kwam de Canadese astronaut Robert Thirsk spreken. Hij deed mee aan 2 ruimtemissies en is bij ons vooral gekend als metgezel van de lange ruimtevlucht van Frank De Winne aan boord van het ISS. Op zondag 3 november startte dan het symposium met een opening door officials van het nationaal park en van IDA Ireland. Het inhoudelijk programma werd op maandag en dinsdag afgewerkt. Op het Europees symposium is er plaats voor toelichtingen over wetenschappelijk onderzoek, over lokale initiatieven (zoals Dark Sky places in Europa), over beleid rond licht en lichthinder (waar is er wetgeving, wat kunnen we van elkaar leren) en er waren ook enkele lichttechnici aanwezig die een inkijk brachten in hun werk.

Er waren deelnemers uit meer dan 10 verschillende Europese landen en er kwamen zelfs deelnemers uit Japan en de Verenigde Staten. Tijdens 2 conference calls waren er ook sprekers uit California (Travis Longcore, prof. aan de UCLA en onderzoeker naar de relatie tussen dieren en licht) en Arizona (Ruskin Hartley, de directeur van de IDA). Op maandagavond was er een bezoek gepland aan het Dark Sky Park. Hoewel het grotendeels bewolkt was, konden we toch genieten van de sterrenhemel. In zo’n Dark Sky Park is alle verlichting aangepast aan de juiste technieken (enkel neerwaarts licht, een warme kleur, enkel verlichting waar nodig, …) en dat was te merken. De melkweg was duidelijk te zien, bijna van horizon tot horizon en bij een korte nachtelijke wandeling door het park konden we het landschap in alle pracht bekijken onder een mooie sterrenhemel en bij halve maan. Op het einde van het symposium werd reeds de 15de editie aangekondigd. Deze zal plaatsvinden in Fulda, Duitsland, in het najaar van 2021.

Meer info: https://www.mayodarkskyfestival.ie/symposium

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken