De Mid-Atlantic Regional Spaceport in de Amerikaanse staat Virginia.
Foto: NASA

De bouw van de Mid-Atlantic Regional Spaceport begon in 1995 al toen Virginia Space deze locatie aanbood aan potentiële ruimtevaartbedrijven voor het lanceren van draagraketten. Het Amerikaanse bedrijf Space Services Inc. maakte als eerste gebruik van deze lanceerbasis door er in oktober 1995 de Conestoga 1620 raket te lanceren. Helaas slaagde de raket er niet in om een satelliet in de ruimte te brengen en stopte de ontwikkeling van deze eerste Amerikaanse private draagraket. Vervolgens was het wachten tot december 2006 eer er vanop de Mid-Atlantic Regional Spaceport een satelliet in de ruimte zou gebracht worden. Dit gebeurde door een Minotaur I raket, dat een omgebouwde Minuteman II lange afstandsraket is, en gebruikt werd door het Amerikaanse bedrijf Orbital Sciences Corporation (nu Northrop Grumman) om kleinere satellieten met in de ruimte te brengen. Uiteindelijk werd de Minotaur raket al verschillende malen vanop de Mid-Atlantic Regional Spaceport gelanceerd en bracht deze raket vooral militaire satellieten in de ruimte. Op 7 september 2013 werd vanop de Mid-Atlantic Regional Spaceport ook een Minotaur V raket gelanceerd met aan boord NASA's LADEE maansonde voor de studie van de exosfeer en van stof rond de Maan.

De Mid-Atlantic Regional Spaceport kreeg uiteindelijk in 2007 een enorme boost toen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA het bedrijf Orbital Sciences Corporation (nu Northrop Grumman) selecteerde als commerciële partner om het internationale ruimtestation ISS te bevoorraden in het kader van het Commercial Orbital Transportation Services (COTS) programma. Speciaal hiervoor ontwikkelde Orbital Sciences Corporation de Antares raket en de bijhorende Cygnus bevoorradingsmodule waarmee men verschillende keren per jaar cargo naar het ruimtestation kan brengen. Na een eerste testmissie in april 2013 werd vanop de Mid-Atlantic Regional Spaceport in september 2013 de eerste operationele Cygnus bevoorradingsmodule naar het internationale ruimtestation ISS gebracht. Op 28 oktober 2014 raakte het Antares lanceercomplex zwaar beschadigd toen een Antares raket kort na de lancering explodeerde. De heropbouw van het Launch Pad 0A had een prijskaartje van 13 miljoen dollar en was in september 2015 klaar. In oktober 2018 maakte het ruimtevaartbedrijf Rocket Lab bekend dat het de Mid-Atlantic Regional Spaceport ook zal gaan gebruiken voor het lanceren van zijn Electron raket. Hiervoor bouwde het bedrijf het Rocket Lab Launch Complex-2 dat in 2022 in gebruik zal worden genomen.

Algemene gegevens Mid-Atlantic Regional Spaceport

Naam: Mid-Atlantic Regional Spaceport
Alternatieve naam: MARS
Land: Verenigde Staten
Eigenaar: FAA Office of Commercial Space Transportation
Hoogte: 2 m
Coördinaten: 37°94'01"N - 75°46'63"W
Start bouw: 1995

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

Launch Pad 0A: Antares (Northrop Grumman)
Launch Pad 0B: Minotaur (Northrop Grumman)
Rocket Lab Launch Complex-2: Electron (Rocket Lab)

Mid-Atlantic Regional Spaceport
De Antares raket op de Mid-Atlantic Regional Spaceport - Foto: NASA/Patrick Black

Mid-Atlantic Regional Spaceport
Lancering van een Minotaur raket vanop de Mid-Atlantic Regional Spaceport - Foto: Northrop Grumman

Mid-Atlantic Regional Spaceport
Het Antares lanceercomplex op de Mid-Atlantic Regional Spaceport - Foto: Patrick J. Hendrickson

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1820

Het gebeurde toen

In het Verenigd Koninkrijk wordt de Astronomical Society of London opgericht dat in 1831 haar naam veranderde in Royal Astronomical Society (RAS). Vandaag de dag is deze organisatie de Britse tak van de Internationale Astronomische Unie en lid van de Science Council. De eerste president van het genootschap was William Herschel en later werden ook nog bekende Britse astronomen als John Couch Adams, William Lassell en Frank Dyson president van de RAS. De organisatie telt inmiddels ongeveer 3 000 leden waarvan een derde buiten het Verenigd Koninkrijk woont en maandelijks wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarbij centrale onderwerpen van astronomie en geofysica worden behandeld. Foto: RAS

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken