Het Jiuquan Satellite Launch Center

De bouw van het Jiuquan Satellite Launch Center begon al in de jaren '50 van de vorige eeuw en werd toen gebruikt voor het testen van militaire raketten. Oorspronkelijk had deze lanceerbasis de naam 'Base 20' maar later werd deze genoemd naar de stad Jiuquan dat zich 200 kilometer van het lanceerbasis bevindt. Voor China heeft het Jiuquan Satellite Launch Center een zeer belangrijke historische waarde. Zo werd vanop deze lanceerbasis in 1970 de eerste Chinese satelliet in een baan om de aarde gebracht en werd in 2003 ook vanop het Jiuquan Satellite Launch Center de eerste Chinese ruimtevaarder gelanceerd. Hierdoor groeide het Jiuquan Satellite Launch Center dan ook uit tot het episch centrum van het Chinese bemande ruimtevaartprogramma. Vandaag de dag bevinden zich op het Jiuquan Satellite Launch Center twee grote lanceercomplexen vanwaar men verschillende soorten Chinese Long March raketten kan lanceren. Het SLS-1 (South Launch Site 1) lanceercomplex is het modernste en belangrijkste aangezien vanaf deze plaats de Long March 2F raketten worden gelanceerd met aan boord bemande Shenzhou ruimtevaartuigen. Aan dit complex is ook een 75 meter hoge lanceertoren verbonden en een spoornet waarmee men de raket kan verplaatsen van de Launch Vehicle Vertical Assembly Building naar het lanceercomplex. De Launch Vehicle Vertical Assembly Building is 81,6 meter hoog en beschikt over twee gigantische hallen waarin men raketten in verticale houding kan assembleren. Aan het Jiuquan Satellite Launch Center is ook de Dingxin Air Base verbonden waar de Shenzhou ruimtevaartuigen arriveren vanwaar ze overgebracht worden naar de lanceerbasis.

Ten noorden van het SLS-1 lanceercomplex bevindt zich het oudere Launch Complex 2 dat in de jaren '60 van de vorige eeuw werd gebouwd en gebruikt werd voor het lanceren van vooral militaire raketten. Zo werden vanop deze locatie, dat bestaat uit twee lanceerplatformen, tal van Chinese langeafstandsraketten getest. Het meest recente lanceerplatform van deze site werd in 1970 gebouwd en werd in het verleden gebruikt voor het lanceren van Long March 2C en Long March 2D raketten die militaire satellieten in de ruimte brachten. Dit complex beschikt over een 45 meter hoge lanceertoren en een ondergronds controlecentrum. Door het feit dat het Jiuquan Satellite Launch Center vaak gebruikt werd voor het testen en lanceren van militaire raketten en door zijn afgelegen ligging in de Gobiwoestijn is deze lanceerbasis dan ook nauwelijks toegankelijk voor Westerse media of Westerse bedrijven.

Officieel maakt het Jiuquan Satellite Launch Center deel uit van het Dongfeng Space City dat op een afstand van 6,5 kilometer ligt van de lanceerbasis. Dongfeng Space City, ook bekend onder de naam 'Base 10', is het administratieve hart van deze lanceerbasis waar zich ook het vluchtleidingscentrum bevindt. Daarnaast bevinden zich in het Dongfeng Space City woningen voor de Chinese ruimtevaarders en hun families, burelen, scholen, winkels en hotels. Alles samen zouden in het Dongfeng Space City ongeveer 20 000 mensen wonen en werken.

Algemene gegevens Jiuquan Satellite Launch Center

Naam: Rocket Lab Launch Complex 1
Alternatieve naam: Launch Complex B2 / Base 20
Land: China
Eigenaar: CASC
Hoogte: 1 070 m
Coördinaten: 40°57'29"N - 100°17'28"E
Start bouw: 1958

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

Launch Area 2: Long March 1 / Long March 2A / Long March 2C / Long March 2D
Launch Area 4: Long March 2F / Long March 2C / Long March 2D / Long March 4B / Long March 4C / Long March 11

Jiuquan Satellite Launch Center
Lancering van een Long March 2D raket vanop het Jiuquan Satellite Launch Center - Foto: CASC

Jiuquan Satellite Launch Center
Lancering van een bemande Long March 2F raket - Foto: Xinhua

Jiuquan Satellite Launch Center
Transport van een Long March 2F raket naar het lanceercomplex - Foto: CGTN Global Watch

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Ranger 3 ruimtesonde in de ruimte. Het doel van deze missie was om informatie over mogelijke landingsplaatsen te verzamelen ten behoeve van bemande maanlandingen in het kader van het aankomende Apolloprogramma. Enkele dagen na de lancering passeerde Ranger 3 omwille van een technisch probleem de Maan op een afstand van 36 808 km en kwam vervolgens in een heliocentrische baan terecht. Door een storing in het geleidingssysteem van de Agena-raket kreeg Ranger 3 een dusdanig hoge snelheid dat NASA een ontmoeting met de Maan kon vergeten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken