Foto: Chris Pietsch/The Register-Guard/Associated Press

Kometen behoren ongetwijfeld tot één van de mooiste objecten uit de sterrenkunde. We kunnen ze heel makkelijk herkennen aan hun prachtige staart indien ze met het blote oog zichtbaar zijn. Eigenlijk is een komeet niets meer of minder dan een grote klomp steen, ijs en gas die rondom onze ster, de zon, cirkelen. Doordat kometen rondom de zon cirkelen, begint hun ijs te smelten eenmaal ze zich dichter bij de zon begeven en dit resulteert zich in de kenmerkende staart. Dit verschijnsel noemen we in de fysica ook 'sublimeren'. De staart van een komeet wijst altijd van de zon af en kan over miljoenen kilometers in de ruimte instromen. Terwijl sommige kometen om de paar jaar één keer om de zon cirkelen, doen anderen dit maar één keer waarna ze voorgoed verdwijnen. 

Kometen zijn afkomstig uit een regio in ons zonnestelsel die zich nog verder bevindt dan de dwergplaneet Pluto. Hier bevindt zich een enorme 'wolk', die men de 'Oortwolk' noemt, die vol zit met kometen. Af en toe komt een komeet los uit deze wolk en gaat de komeet zich in een baan om de zon begeven. 

Vaak zijn kometen niet met het blote oog te zien. Heel zelden is dit wel het geval aangezien deze dan zo helder zijn waardoor ze een echt spektakel aan de sterrenhemel worden. Heel uitzonderlijk zijn ze zelfs al zichtbaar bij zonsopgang of zonsondergang waardoor dit ook prachtige foto's levert. Enkele van de bekendste kometen die zeer helder waren en dus goed zichtbaar waren met het blote oog zijn de komeet Halley, de komeet Hyakutake en de komeet McNaught.

Onheil en rampen

Vroeger dachten mensen dat kometen onheil en ongeluk brachten en dat ze de voorbode voor rampen waren. Hierdoor was men bang van kometen wanneer deze zichtbaar waren aan de sterrenhemel. De oorsprong hiervoor is omdat kometen niet op vaste tijdstippen zichtbaar zijn aan de sterrenhemel waardoor men dit vroeger niet kon verklaren en deze dan meteen met iets 'slecht' of 'negatief' werden geassocieerd. Gelukkig weten we vandaag de dag dat dit niet zo is en dat ze deel uitmaken van ons zonnestelsel.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1961

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Juno II raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse Explorer 11 satelliet. Dit was de eerste satelliet dat werd uitgerust met een telescoop om bronnen van gammastraling waar te nemen. Explorer 11 stuurde tot 17 november 1961 data terug naar de Aarde waarna een eind kwam aan deze missie als gevolg van een probleem met de energievoorziening aan boord van het ruimtetuig. Gedurende de operationele levensduur van Explorer 11 detecteerde de satelliet 22 bronnen met gammastraling. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken