De Crew Dragon capsule kort na de landing in de Golf van Mexico.
Foto: NASA/SpaceX

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft op 2 mei 2021 met succes vier ruimtevaarders terug naar de aarde gebracht. Aan boord van de Crew Dragon ruimtecapsule bevonden zich de drie Amerikaanse astronauten Michael Hopkins, Victor J. Glover en Shannon Walker en de Japanse ruimtevaarder Soichi Noguchi die op 16 november 2020 naar het internationale ruimtestation ISS werden gebracht. Dit was de eerste nachtelijke landing van een Amerikaanse ruimtecapsule sinds de Apollo 8 missie in 1968. 

De Crew Dragon ruimtecapsule, dat werd ontwikkeld en gebouwd door SpaceX, landde omstreeks 08u56 Belgische tijd veilig in de Golf van Mexico waarna de capsule werd opgevist door een speciaal bergingsteam. Eenmaal de capsule zich aan boord bevond van het bergingsschip begaven de ruimtevaarders zich één voor één uit de capsule waarna ze met helikopters werden overgevlogen naar het Johnson Space Center in Houston. Dit was de tweede bemande ruimtemissie van SpaceX naar het internationale ruimtestation ISS en de eerste echte operationele missie in het kader van NASA's Commercial Crew Program. Dankzij het ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft NASA nu terug toegang tot de ruimte gekregen met een Amerikaans ruimtevaartuig in plaats van gebruik te maken van Russische Sojoez ruimtecapsules. Alles samen duurde deze geslaagde Crew-1 missie 167 dagen en 6 uur en legde de ruimtevaarders tijdens deze ruimtemissie 109 kilometer af. Tijdens deze langdurige ruimtemissie voerden de astronauten Michael Hopkins, Soichi Noguchi en Victor Glover vanuit het ruimtestation verschillende ruimtewandelingen uit en werden tal van wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Zij maakten aan boord van het ruimtestation ook deel uit Expedition 64 en 65 crews. Op 7 februari 2021 brak de Crew-1 bemanning een nieuw record door op dat moment het langst in de ruimte te verblijven met behulp van één Amerikaans ruimtevaartuig. Het vorige record stond op naam van de Skylab 4 bemanning die 84 dagen in de ruimte verbleven met behulp van een Apollo capsule in 1974. Hieronder kan u de beelden bekijken van de terugkeer en de landing van de Crew Dragon ruimtecapsule! 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1687

Het gebeurde toen

Overlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken