Internationale ruimtestation ISS
Foto: NASA

De regering-Obama in de Verenigde Staten heeft de ruimtevaartorganisatie NASA groen licht te geven om nog tot 2024 te investeren in het internationale ruimtestation ISS. Hierdoor wordt de levensduur van het ruimtelab met minstens vier jaar verlengd. 

NASA is enorm opgetogen met de goedkeuring aangezien deze financiële garantie zekerheid biedt aan iedereen die het ruimtestation nodig heeft. Zo kunnen wetenschappers nog minstens tien jaar lang experimenten laten uitvoeren aan boord van het ISS en kunnen private partners zoals SpaceX en Orbital Sciences Corporation het ruimtestation langer bevoorraden. Volgens NASA kwam de beslissing er nadat er een gedetailleerd onderzoek werd uitgevoerd naar de systemen aan boord van het internationale ruimtestation. Uit dit onderzoek bleek uiteindelijk dat de systemen in 2020 nog niet hun maximale levensduur hebben bereikt en het ruimtelab tot 2028 operationeel kan blijven. In 2013 was het precies vijftien jaar geleden dat de eerste modules voor het ISS in de ruimte werden gebracht. De beslissing om nog vier jaar extra te investeren in het ISS heeft ongetwijfeld ook een impact om de ontwikkeling van een Amerikaans commercieel ruimtetuig dat astronauten naar en van het ISS kan brengen. Vandaag de dag koopt NASA zitjes aan boord van Russische Sojoez ruimtetuigen om astronauten naar en van het ISS te brengen. Dit contract loopt nog tot en met 2016. Uiteindelijk hopen de Verenigde Staten tegen 2017 opnieuw te kunnen beschikken over een eigen bemand ruimtetuig dat momenteel met financiële hulp van NASA wordt ontwikkeld door bedrijven als SpaceX, Boeing, Blue Origin en Sierra Nevada. Of ook de andere ISS-partners, Europa, Japan, Canada en Rusland, eveneens enkele jaren extra gaan investeren in het internationale ruimtestation is momenteel nog niet duidelijk. 

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaans-Duitse Helios-B ruimtesonde. Net als Helios-A werd ook de Helios-B ruimtesonde in een heliocentrische baan gebracht, net binnen de baan van planeet Mercurius, om de Zon te kunnen bestuderen. Het ruimtetuig vloog enkele maanden later uiteindelijk op een afstand van "slechts" 43 432 kilometer langs de Zon. De sondes bereikten tijdens hun ruimtereis een topsnelheid van 70 kilometer per seconde waardoor het destijds de snelste machines ooit waren die door mens werden gebouwd. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken