Artistieke impressie van het Cygnus ruimtetuig nabij het ISS
Foto: OSC

De koppeling van het onbemande Amerikaanse Cygnus bevoorradingstuig aan het internationale ruimtestation ISS is op zondag 22 september 2013 uitgesteld omwille van een computerstoring. Het door Orbital Sciences Corporation gebouwde Cygnus bevoorradingstuig maakte op 22 september contact met het ISS maar tijdens gegevensoverdracht verwierp de Cygnus een deel van de data waardoor deze werd uitgesteld. 

Op het moment dat de koppelingsprocedure werd geannuleerd, bevonden beide ruimtetuigen zich vier kilometer van elkaar op een hoogte van 415 kilometer. De gegevensoverdracht verliep via een Japans communicatiesysteem. Orbital Sciences Corporation heeft laten weten dat het bedrijf er alles aan doet om de software te herstellen. Verwacht wordt dat de herstelling nog enkele dagen zal duren waarna men een nieuwe poging tot koppeling zal ondernemen. Het Cygnus ruimtetuig heeft ongeveer 600 kilogram aan cargo bij zich en moet voor de eerste maal vastgehecht worden aan het internationale ruimtestation ISS. Eénmaal de Cygnus zich op een afstand van enkele meters van het ISS zal bevinden, zal het ruimtetuig vastgegrepen worden door middel van een robotarm en gekoppeld worden aan een koppelingsmodule van het ISS. De bediening van de robotarm zal in handen zijn van de Italiaanse ESA-ruimtevaarder Luca Parmitano. 

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1938

Het gebeurde toen

Overlijden van de 69-jarige Amerikaanse astronoom George Ellery Hale. Hij was gespecialiseerd in de studie naar Zon en stelde in 1908 een theorie op over het bewegen van de zonnevlekken. Ook was hij de uitvinder van de spectroheliograaf en de spectrohelioscoop voor de studie van de atmosfeer van de Zon. Hale was ook oprichter van diverse baanbrekende sterrenwachten zoals Yerkes, waar hij de grootste refractortelescoop liet bouwen, en Mount Wilson waar Edwin Powell Hubble tal van astronomische onderzoeken verrichte.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken