Het ISS ruimtestation.
Foto: NASA

De baan van het internationale ruimtestation ISS werd in de nacht van 24 op 25 oktober 2022 (Belgische tijd) onverwacht aangepast om een stuk ruimtepuin te ontwijken. Zo werden de raketmotoren van een Russische Progress bevoorradingsmodule gedurende vijf minuten lang tot ontbranding gebracht waardoor de baan van het ruimtestation werd verhoogd. Dit manoeuvre werd uitgevoerd om een stuk ruimtepuin te ontwijken dat afkomstig is van een Russische satelliet die in november 2021 werd vernietigd.

Tijdens dit zogeheten 'Pre-Determined Debris Avoidance Maneuver' (PDAM) werd de baan van het ISS ruimtestation met 320 meter verhoogt bij het verste punt van de aarde en 1,3 kilometer verhoogt bij het dichtste punt tot onze planeet. Om de baan van het 444 ton wegende ruimtestation te verhogen werden de raketmotoren tot ontbranding gebracht van de Russische Progress 81 bevoorradingsmodule. De plotse aanpassing van de baan heeft geen gevolgen gehad voor de werking en het leven aan boord van het ruimtestation waar zich momenteel zeven ruimtevaarders in bevinden. De beslissing om de baan van het ISS aan te passen kwam er omdat een stuk ruimtepuin zich te dicht bij het ruimtecomplex begaf. Dit stuk ruimtepuin is afkomstig van een Russische 'anti-satellite test' (antisatellietwapen) waarbij in november 2021 de Russische verouderde satelliet Cosmos 1408 werd vernietigd door een raket vanop aarde. Dergelijke tests, die bedoeld zijn als wapen en afschrikking, zijn zeer omstreden aangezien deze honderden brokstukken ruimtepuin veroorzaken die ongecontroleerd rond onze planeet cirkelen. Wanneer deze brokstukken ruimtepuin in aanraking komen met andere satellieten of het ISS ruimtestation kan dit catastrofale gevolgen hebben. In juni van dit jaar moest de baan van het ISS ruimtestation al een eerste maal worden aangepast als gevolg van ruimtepuin afkomstig van de Russische anti-satellite test. Het ruimtestation bevindt zich in een lage baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 420 kilometer en maakt elke 92 minuten één omwenteling om onze planeet. 

Leer aan de hand van dit artikel alles over antisatellietwapens: https://www.spacepage.be/artikelen/ruimtevaart/algemene-info/antisatellietwapens-ultieme-oorlogvoering-of-nachtmerrie-voor-de-ruimtevaart 

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Columbia in de ruimte gebracht (STS-61-C) met aan boord zeven ruimtevaarders waaronder de Amerikaanse politicus Clarence W. "Bill" Nelson. Tijdens deze Amerikaanse bemande ruimtevlucht werd een communicatiesatelliet succesvol uitgezet in de ruimte en bevonden zich in het vrachtruim van het ruimteveer ook dertien Getaway Special containers met daarin wetenschappelijke experimenten. Dit was de laatste succesvolle Space Shuttle-vlucht voor de ramp met de Challenger. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken