Foto: NOAA/NASA

Satellieten houden de gigantische orkaan Beryl nauwlettend in de gaten terwijl deze verwoestende regen en wind over het Caribische eiland Carriacou in Grenada gooit, waar deze maandagochtend (1 juli) aan land kwam als een "extreem gevaarlijke" storm van categorie 4. Ondertussen werd orkaan Beryl opgeschaald als een categorie 5 orkaan. Dit is de hoogste categorie  die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent.

NOAA's GOES-East satelliet heeft in het weekend meerdere keren bijna realtime beelden van Beryl gemaakt toen het de voortgang van de krachtige storm in de Atlantische oceaan op de voet volgde. De beelden, genomen vanaf de positie van de satelliet ongeveer 35.785 kilometer boven de evenaar van de aarde, laten zien hoe de storm een groep eilanden in de Caribische Zee van de Atlantische Oceaan teistert die bekend staan als de Bovenwindse Eilanden, waaronder Grenada, St. Vincent, Martinique en een cluster van kleine eilanden die de Grenadines worden genoemd. Extreme turbulentie en veelvuldige bliksem werden gemeld door orkaanjagers van de U.S. Air Force Reserve, die in het weekend in Beryl vlogen om gegevens te verzamelen die nuttig zijn voor de weersvoorspellingen van het National Hurricane Center (NHC).

Brian McNoldy, onderzoeker tropische meteorologie aan de Universiteit van Miami, vertelde aan Associated Press dat het warme oceaanwater het hoogste niveau ooit heeft bereikt voor deze tijd van het jaar. Het is dit water, legde McNoldy uit, dat Beryl aanwakkert. Die oceaanwarmte versterkte Beryl snel tot een categorie 4 storm op zondag (30 juni), waardoor het vrijdag (28 juni) de status van tropische depressie kreeg. Nog voordat hij maandag aan land ging, vestigde Beryl een record als de sterkste orkaan die zo vroeg in het jaar categorie 4 bereikte, wanneer het 6 maanden durende orkaanseizoen normaal gesproken net begint.

"Dit is een serieuze dreiging, een zeer serieuze dreiging," vertelde orkaanspecialist Michael Lowry aan WNBC. "Beryl is een extreem gevaarlijke en zeldzame orkaan voor deze tijd van het jaar in dit gebied," vertelde hij CBS News. "Ongewoon is een understatement." In Carriacou waarschuwden voorspellers dat Beryl ongeveer 3 meter regen zal brengen en destructieve winden tot 240 kilometer per uur. De orkaan blies daken weg, legde hoogspanningskabels plat en ontwortelde bomen in Carriacou en elders, meldde de Associated Press. Een weerstation op het vliegveld van Grenada rapporteerde windsnelheden van 148 kilometer per uur, aldus het NHC in haar laatste advies dat maandagmiddag werd uitgegeven.

Op dinsdag 2 juli 2024 werd de orkaan opgeschaald naar een categorie 5 orkaan en waarschuwen overheidsinstanties in de regio dat deze 'mogelijk catastrofaal' is. Op het eiland Granada is de noodtoestand uitgeroepen en voor de Caribische eilanden Barbados, St.-Vincent en de Grenadines en Tobago is een orkaanwaarschuwing van kracht. Hoe groot de schade is op Granada is nog niet duidelijk. 

Bron: Space.com/NOAA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1949

Het gebeurde toen

Op het Palomar-observatorium in de Amerikaanse staat Californië wordt in het bijzijn van ondermeer Edwin Powell Hubble de 200-inch Hale Telescope voor het eerst naar de sterren gericht. De hoofdspiegel van deze telescoop heeft een diameter van 5,08 meter waardoor deze telescoop op dat moment tweemaal zo groot was als de Hookertelescoop van het Mount Wilson-observatorium. De revolutionaire Hale telescoop werd genoemd naar de Amerikaanse astronoom George Ellery Hale die de telescoop ontwierp en de bouw ervan leidde. Tot 1976 was dit de grootste telescoop op Aarde. Vandaag de dag wordt deze telescoop nog steeds gebruikt voor astronomisch onderzoek.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken