Foto: Copernicus Sentinel data (2025)/ESA/DLR

De Copernicus Sentinel-1C satelliet is nog maar twee maanden geleden gelanceerd en wordt nog steeds in gebruik genomen. Opmerkelijk genoeg laat hij nu al zien hoe zijn radargegevens kunnen worden gebruikt om de vorm van het aardoppervlak uiterst nauwkeurig in kaart te brengen. Deze eerste interferometrie resultaten tussen satellieten verzekeren dat de Sentinel-1C-satelliet verzakkingen, stijgingen, gletsjerstromen en rampen zoals aardverschuivingen en aardbevingen kan volgen. Sentinel-1C is net als zijn voorgangers uitgerust met een C-band Synthetic Aperture Radar (SAR)-instrument.

Sinds de lancering van Sentinel-1A in 2014 heeft deze geavanceerde technologie voortdurend nieuwe standaarden gezet voor radar in de ruimte voor aardobservatie. De missie levert beelden met hoge resolutie van de aarde, ongeacht het weer en of het dag of nacht is, voor een breed scala aan Copernicus-diensten en -toepassingen, waaronder Arctische zee-ijsmonitoring, het volgen van ijsbergen, het routinematig in kaart brengen van zee-ijs en gletsjerijsstromen. Het speelt ook een vitale rol bij maritiem toezicht, zoals het opsporen van olievlekken, het volgen van schepen voor maritieme veiligheid en het monitoren van illegale visserijactiviteiten.

Daarnaast wordt het veel gebruikt voor het observeren van bodemvervorming veroorzaakt door verzakking, opwaartse druk, aardverschuivingen, aardbevingen en vulkanische activiteit. De missie is cruciaal voor het ondersteunen van humanitaire hulp en het reageren op natuurrampen wereldwijd. De Sentinel-1-missie gebruikt een complexe gegevensverwerkingsmethode die SAR-interferometrie (InSAR) heet om de veranderende vorm van het landoppervlak op de millimeter nauwkeurig te volgen. Eenvoudig gezegd houdt dit in dat het radarsignaal dat door de satelliet wordt uitgezonden en dat tegen het aardoppervlak weerkaatst, wordt opgenomen als een beeld dat zowel amplitude- als fase-informatie bevat. Twee of meer beelden van dezelfde locatie, maar genomen op verschillende tijdstippen, kunnen dan gecombineerd worden om een interferogram te genereren dat de verplaatsing van het oppervlak onthult. Deze informatie is essentieel om te begrijpen hoe het landoppervlak verschoven kan zijn na bijvoorbeeld een aardbeving.

Het interferogram hierboven, een interferogram van een kruissatelliet, is van het plateau van de Atacamawoestijn in het noorden van Chili en is gemaakt met behulp van beelden die slechts één dag na elkaar zijn gemaakt, door Sentinel-1A op 19 januari en Sentinel-1C op 20 januari. Het onderstaande interferogram van het gebied rond Antofagasta, ook in het noorden van Chili, maakt echter alleen gebruik van Sentinel-1C-gegevens. Het combineert opnames van 20 januari en 1 februari, wat representatief is voor het herhalingsinterval van de satelliet van 12 dagen. De 'grijsschaal amplitude' radarbeelden naast beide interferogrammen zijn ter referentie. ESA's Sentinel-1 System Manager, Dirk Geudtner, legt uit: “Hoewel beide beelden levendig gekleurd zijn, laten ze niet speciaal oppervlaktevervorming zien, maar tonen ze de topografie van de droge woestijn en enkele bijdragen van de atmosfeer. In feite gebruiken we dit gebied om de Sentinel-1C radar te kalibreren. “Nog belangrijker is dat deze interferogrammen laten zien dat gegevens van Sentinel-1C en Sentinel-1A gecombineerd kunnen worden voor interferometrische analyse tussen satellieten, wat de zeer nauwkeurige tijdsynchronisatie en stabiliteit van de radarinstrumenten op beide satellieten aantoont.

“We zijn erg blij met deze eerste resultaten en bedanken het Sentinel-1 kalibratieteam van het DLR German Aerospace Center Microwaves & Radar Institute voor hun analyse. “Het hele proces van deze analyse is erg complex en praktisch gezien moeten we ervoor zorgen dat de radarscans van de satellieten goed gesynchroniseerd zijn, maar de resultaten spreken voor zich. “We kunnen met vertrouwen stellen dat de nieuwe Sentinel-1C satelliet in staat zal zijn om de belangrijke taak van de missie voort te zetten, namelijk het monitoren van bodemvervorming, wat essentieel is voor de reactie op rampen.”

ESA's Sentinel-1 Project Manager, Ramón Torres, voegde hieraan toe: “We zijn inderdaad blij met deze eerste interferogrammen en het functioneren van de Sentinel-1C satelliet in dit vroege stadium van zijn missie. Kwaliteit is nooit een toeval; het is altijd het resultaat van hoge intentie, oprechte inspanning, intelligente sturing en vaardige uitvoering; het is de wijze keuze uit vele alternatieven.” Nuno Miranda, ESA's Sentinel-1 missiemanager die verantwoordelijk is voor de operationele Sentinel-1 satellieten, benadrukte: “Het interferogram van de kruissatellieten is een belangrijke stap om de volledige capaciteit van de constellatie te herstellen, met name voor diensten en toepassingen die gericht zijn op het monitoren van oppervlaktevervorming.” Er is nu een voorlopige Sentinel-1C dataset beschikbaar, zodat gebruikers zich alvast kunnen voorbereiden op hun behoeften. Deze dataset zal binnenkort worden aangevuld met gegevens van het Sentinel-1C paar dat is gebruikt om het hier getoonde interferogram te maken.

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1993

Het gebeurde toen

De Japans-Amerikaanse röntgensatelliet ASTRO-D, ook gekend als 'Advanced Satellite for Cosmology and Astrophysics', wordt vanop het Kagoshima Space Center in Japan in de ruimte gebracht. Met deze ruimtetelescoop werd tot 14 juli 2000 aan röntgenastronomie gedaan dankzij vier röntgentelescopen. Zo werden er meer dan 3 000 observaties uitgevoerd en werden er meer dan 1 000 wetenschappelijke publicaties geschreven op basis van data afkomstig van de ASTRO-D satelliet. Op 2 maart 2001 brandde deze ruimtetelecoop op in de atmosfeer van de Aarde. Foto: JAXA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken