Foto: Airbus

Afgevaardigden van zo'n 200 landen zijn bijeengekomen op de COP28-top van de Verenigde Naties in Dubai om de maatregelen te beoordelen die zij nemen om de klimaatcrisis te bestrijden. Satellieten zijn van fundamenteel belang voor het begrijpen en monitoren van klimaatverandering. Daarom heeft ESA Airbus een contract gegund om de TRUTHS-satellietmissie naar de volgende ontwikkelingsfase te brengen.

TRUTHS moet de gouden referentie worden voor klimaatmetingen, zodat besluitvormers meer vertrouwen krijgen in de gegevens die ze gebruiken voor klimaatmaatregelen. ESA doet veel moeite om ervoor te zorgen dat de gegevens die door satellieten naar de aarde worden teruggestuurd zo betrouwbaar mogelijk zijn. Maar hoe kunnen we er zeker van zijn dat metingen vanuit de ruimte echt nauwkeurig zijn, vooral als het gaat om de zo belangrijke gegevens die nodig zijn om actie te ondernemen tegen klimaatverandering? De Traceable Radiometry Underpinning Terrestrial- and Helio-Studies missie, kortweg TRUTHS, zal deze twijfels wegnemen.

ESA bouwt deze nieuwe satelliet in het kader van haar Earth Watch-programma namens het Verenigd Koninkrijk en vijf andere ESA-lidstaten, Zwitserland, Tsjechië, Spanje, Griekenland en Roemenië. De satelliet zal traceerbare metingen van het International System of Units (SI) leveren van inkomende zonnestraling en van de straling die van de aarde terug de ruimte in wordt gereflecteerd, waarmee gegevens van andere satellieten kunnen worden gekalibreerd en waarmee zeer nauwkeurige stralingsgegevens over de aarde kunnen worden geleverd aan wetenschappers die klimaatmodellen maken.

In feite zal TRUTHS een 'standaardlaboratorium in de ruimte' zijn, dat de gouden standaard voor klimaatmetingen vaststelt. Met de lancering gepland voor 2030 is ESA bezig met de ontwikkeling van deze nieuwe satelliet, een proces dat in voorzichtige fasen verloopt, de laatste daarvan is gemarkeerd door de ondertekening van een contract tijdens de COP28-top om de missie in een fase te brengen die zich richt op het ontwerp van de satelliet en zijn instrumenten, waarbij demonstratiemodellen worden gebouwd van enkele van de belangrijkste technologieën.

Deze volgende stap omvat ook het analyseren van de prestaties van de instrumenten, waaronder uitgebreide simulaties en systeemmodellering, om aan te tonen dat ze technisch volwassen zijn.

ESA's directeur van aardobservatieprogramma's, Simonetta Cheli, zei: "We zijn blij met de toekenning van het contract aan Airbus in het VK om hun werk aan de ontwikkeling van TRUTHS in de volgende belangrijke fase te brengen. We zien hier op COP28 dat de wereld zich inzet voor klimaatactie en dat het van het grootste belang is om betrouwbare gegevens te hebben waarop beslissingen kunnen worden gebaseerd. "TRUTHS zal worden gebruikt als een benchmark zodat gegevens van andere satellieten gemakkelijker kunnen worden vergeleken, waardoor de betrouwbaarheid wordt verbeterd."

Jean Marc Nasr, Head of Space Systems bij Airbus, voegde hieraan toe: "Dit contract brengt ons een stap dichter bij het bouwen van een missie die wetenschappers en klimatologen in staat zal stellen om hun metingen en gegevens met elkaar te vergelijken, waardoor veel nauwkeurigere voorspellingen en analyses in een kortere tijd mogelijk worden." De TRUTHS-satelliet zal twee belangrijke instrumenten bevatten: de Cryogenic Solar Absolute Radiometer en de Hyperspectral Imaging Spectrometer en het nieuwe kalibratiesysteem aan boord. Samen zullen deze instrumenten continue metingen doen van zowel inkomende als gereflecteerde zonnestraling. Deze twee waarnemingen zullen worden gebruikt om de verhouding tussen energie-in en energie-uit van de aarde te evalueren.

In wezen bepaalt de hoeveelheid inkomende zonne-energie in vergelijking met de hoeveelheid die terugkaatst naar de ruimte ons klimaat. Een nauwkeurige kennis van deze energie-uitwisselingen is van fundamenteel belang om veranderingen te begrijpen en te volgen. ESA heeft vandaag ook een contract getekend met Teledyne e2v voor de ontwikkeling van het detectiesysteem dat de kern vormt van de Hyperspectral Imaging Spectrometer van TRUTHS. Dit onderdeel, dat door ESA is aangeschaft, zal door Airbus in het instrument worden geïntegreerd.

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Lancering van de International Ultraviolet Explorer (IUE) ruimtetelescoop. IUE was de eerste astronomische satelliet in een hoge omloopbaan rond de Aarde. Deze ruimtetelescoop kon ultraviolette straling waarnemen die niet door de ozonlaag kan penetreren en daarom niet waarneembaar is met telescopen op Aarde. Belangrijke observaties van de IUE waren ondermeer de komeet van Halley die in 1986 het binnenste deel van het zonnestelsel bezocht, de eerste observatie vanuit de ruimte van de met het blote oog zichtbare supernova SN 1987A en de evolutie van de atmosfeer van Jupiter na de inslag van Komeet Shoemaker-Levy 9 in 1994. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken