Shenzhou betekent in het Chinees zoveel als 'goddelijk schip' en is de naam van het ruimtetuig waarmee China zijn eerste taikonaut in de ruimte bracht op 12 oktober 2003. De ontwikkeling van dit ruimtetuig begon in 1992. Dit hele project kreeg de naam Project 921-1. Tussen 1999 en 2002 werd dit ruimtetuig vier maal gelanceerd tijdens onbemande testvluchten.
De Chinese Shenzhou 1 ruimtevlucht was de eerste missie uit het bemande Shenzhou ruimteprogramma. Deze onbemande testvlucht ging van start op 19 november 1999. Tijdens deze 21 uren durende vlucht zouden vooral de CZ-2F raket (Chang Zheng 2F) en de terugkeercapsule van het Shenzhou ruimtetuig uitvoerig getest worden.
De tweede onbemande Shenzhou testvlucht ging op 9 januari 2001 van start. Vanop de Jiuquan lanceerbasis in de Gobi woestijn werd de tweede CZ-2F raket gelanceerd met daar bovenop de tweede Shenzhou onbemande ruimtecapsule.
De derde onbemande testvlucht uit het Chinese Shenzhou ruimteprogramma ging op 25 maart 2002 van start. Op die dag werd vanop de Jiuquan lanceerbasis in de Gobi woestijn, de derde onbemande Shenzhou ruimtecapsule gelanceerd. Tijdens deze missie werd het Shenzhou ruimtetuig volledig uitgerust met alle aparatuur die normaal nodig is om een bemande vlucht te laten uitvoeren.
De vierde en laatste onbemande testvlucht uit het Chinese Shenzhou ruimteprogramma kreeg de naam 'Shenzhou 4'. Tijdens deze missie zouden vooral de systemen uitvoerig getest worden die de Chinese ruimtevaarders moeten gebruiken en in leven houden tijdens toekomstige bemande ruimtemissies.
China bracht op 15 oktober 2003 zijn eerste landgenoot in de ruimte doordat op die dag de Shenzhou 5 ruimtecapsule werd gelanceerd vanop de Jiuquan lanceerbasis in de Gobi woenstijn. Hiermee werd de Aziatische grootmacht het derde land in de wereld, na Rusland en de Verenigde Staten, dat op eigen kracht een mens in een baan om de Aarde kan brengen.
Op 12 oktober 2005 ging de tweede bemande Chinese ruimtevlucht van start doordat op die dag de Chinese ruimtevaarders Fèi Jùnlóng en Niè HÇŽishèng de ruimte in gebracht werden aan boord van hun Shenzhou 6 ruimtecapsule die vanop de Jiuquan lanceerbasis gelanceerd werd. Deze tweede bemande Chinese ruimtemissie duurde bijna vijf dagen en zorgde voor een zoveelste hoogtepunt in het Chinese bemande ruimtevaartprogramma.
De derde bemande Chinese ruimtevlucht ging op 25 september 2008 van start en kreeg de naam Shenzhou 7. Nadat China in 2003 en 2005 al eerder bemande Shenzhou ruimtetuigen op eigen kracht de ruimte in gebracht had was het nu tijd voor enkele nieuwe uitdagingen. Zo bestond de crew van de Shenzhou 7 ruimtecapsule voor het eerst uit drie ruimtevaarders en werd er voor het eerst in de geschiedenis een Chinese ruimtewandeling uitgevoerd.
Na drie succesvolle bemande Chinese Shenzhou ruimtevluchten maakte de Aziatische grootmacht in 2008 bekend dat het land in 2011 een eerste onbemand ruimtelabo in een baan om de Aarde zou brengen waaraan bemande Shenzhou ruimtetuigen zich zouden kunnen aan vasthechten.
Vanop de Jiuquan lanceerbasis, in het Noordwesten van China, werd op zaterdag 16 juni 2012 succesvol een Shenzhou ruimtetuig in een baan om de Aarde gebracht met aan boord drie Chinese ruimtevaarders. De Shenzhou-9 ruimtecapsule werd om 12u37 Belgische tijd in de ruimte gebracht door middel van een bijhorende CZ-2F draagraket. Tien minuten na de start van de lancering werd de Shenzhou-9 uitgezet in een lage baan om de Aarde en vouwden de zonnepanelen zich vervolgens probleemloos open.
Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Columbia in de ruimte gebracht (STS-61-C) met aan boord zeven ruimtevaarders waaronder de Amerikaanse politicus Clarence W. "Bill" Nelson. Tijdens deze Amerikaanse bemande ruimtevlucht werd een communicatiesatelliet succesvol uitgezet in de ruimte en bevonden zich in het vrachtruim van het ruimteveer ook dertien Getaway Special containers met daarin wetenschappelijke experimenten. Dit was de laatste succesvolle Space Shuttle-vlucht voor de ramp met de Challenger. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.