Foto: Adam Block

Het prachtige balkspiraalstelsel NGC 1300 bevindt zich op een afstand van 61 miljoen lichtjaar van de aarde en kan worden teruggevonden in het sterrenbeeld Eridanus. De magnitude van dit stelsel bedraagt 11,4. Dit sterrenstelsel is lid van de Eridanus Cluster, een cluster van 200 sterrenstelsels, in een subgroep van 2-4 sterrenstelsels in de cluster die bekend staat als de NGC 1300-groep. De zogeheten 'balk' in dit stelsel heeft een diameter van 110 000 lichtjaar. Hierdoor is het net iets groter dan ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg. In de kern van de grotere spiraalstructuur van NGC 1300 bevindt zich een “grand-design” spiraalstructuur van ongeveer 3 300 lichtjaar lang. Alleen melkwegstelsels met grootschalige balken lijken deze groots ontworpen binnenschijven te hebben, een spiraal binnen een spiraal. Modellen suggereren dat het gas in een staaf naar binnen kan worden gekanaliseerd en dan naar het centrum kan spiraliseren door de grote schijf, waar het mogelijk een centraal superzwaar zwart gat (SMBH) kan voeden. Van NGC 1300 is niet bekend dat het een actieve kern heeft, wat erop wijst dat het centrale zwarte gat geen materie aanzuigt. Er is minstens één supernova waargenomen in NGC 1300: SN 2022acko (type IIP, mag. 15,8).

Geschiedenis

NGC 1300 werd op 11 december 1835 ontdekt door de Duits-Britse astronoom William Herschel.

Waarnemen

NGC 1300 ligt dicht bij de hemelevenaar en is daardoor in bepaalde tijden van het jaar tenminste gedeeltelijk zichtbaar vanaf beide halfronden. Door de zwakke helderheid van dit sterrenstelsel neem je dit hemelobject best waar met een middelgrote tot grote telescoop. 

Gegevens NGC 1300

Sterrenbeeld: Eridanus
Andere benaming: /
Type: (R)SB(s)bc
NGC: NGC 1300
PGC: 12412
Rechte klimming: 03u19m41,1s
Declinatie: -19° 24' 41"
Helderheid: 11,4
Afstand: 61,3 miljoen lichtjaar
Schijnbare afmeting: 6,2' x 4,1' boogminuten
Roodverschuiving: /

Canes VenaticiIllustratie: Sky & Telescope

Whale Galaxy
NGC 1300 - Foto: NASA/ESA

NGC 1300
NGC 1300 - Tekening: Tom Börger

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1979

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Pioneer 11 vliegt op een afstand van 21 000 kilometer langs de planeet Saturnus. Dit was de eerste maal dat een ruimtetuig de planeet Saturnus bezocht. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken