FOViewer Deluxe

De komst van de smartphones en de tablet-computers hebben voor een ware revolutie gezorgd op vlak van applicaties en programma's. Vandaag de dag beschikken diverse online 'app stores' over duizenden applicaties die makkelijk kunnen gedownload worden op je smartphone of tablet. Zo werden er ook op sterrenkundig vlak de afgelopen jaren kwalitatieve applicaties ontwikkeld die er voor zorgen dat je de complete sterrenhemel met alle aanverwanten binnen handbereik hebt. In dit artikel bespreken we de FOViewer Deluxe app voor Android smartphones.

Een app die belooft om op een uiterst intuïtieve en overzichtelijke wijze je een beeld te geven van wat je mag verwachten wanneer je door een bepaalde configuratie van telescoop en oculair kijkt. Afgaande op de nummer één vraag van beginnende amateurs op het populaire forum astroforum.be: “welke telescoop moet ik mij aanschaffen en wat zie ik er mee?” (en varianten), leek me het een zeer goed idee om de handige app 'FOViewer Deluxe' te bespreken.

Wat belooft deze app?

Het hoofddoel van de app is het simuleren van het beeld dat zal worden gevormd door jouw telescoop met de door jou gekozen oculairs. Verder belooft de app enkele leuke extra’s zoals GPS-positiebepaling, tijd en kompas.

Wat doet deze app?

Exact wat het belooft. Dat is alvast het goede nieuws. Eens je de app geïnstalleerd hebt op jouw device, kun je direct van start. Er zit heel wat standaard hardware ingebakken in de software (vooral van William Optics, Meade en Celestron), maar het toevoegen van je eigen materieel is vrij simpel. Je kiest de desbetreffende functie in het menu en vult de gevraagde gegevens in. Zowel telescopen, oculairs, barlows en camera’s zijn vrij toe te voegen. Let wel dat je de nodige informatie bij de hand hebt, ik kan me voorstellen dat niet iedereen weet wat de pixelgrootte van zijn of haar DSLR-camera is.

Eens je de al je equipment hebt ingevoerd, kun je direct aan de slag. In het venster zoals getoond in de figuur, selecteer je de gewenste telescoop, het oculair (camera dient hier ook te worden geselecteerd), al dan niet een barlowlens en het object dat je wenst te bekijken. In de bibliotheek van hemelobjecten zijn opgenomen: de zon, de planeten, alle NGC en Messierobjecten. In het onderste veld toont de app je vervolgens wat je kunt verwachten aan beeld door middel van een cirkel voor oculairs en een rechthoek voor DSLR-camera’s. De app toont je eveneens de F-ratio, de vergroting, je gezichtsveld en de exit pupil van je gevraagde combinatie. Klopt het? Ja! Voor zover ik heb kunnen vergelijken tussen wat de app simuleert en wat ik zie doorheen mijn telescoop, kan ik zeggen dat het zeer accuraat is. Wanneer je een combinatie maakt die de maximale nuttige vergroting van je telescoop overschrijdt, dan zal je hiervan melding krijgen en wordt het vakje ‘MAGN’ rood gekleurd. Een kleinigheidje, maar niettemin leuk. Voor camera’s echter is de app nog onvolledig. Je kunt enkel de camera instellen als ‘oculair’, met mogelijk als oculair-projectie ed. houdt de app geen rekening. Om dus na te gaan hoe een hemelobject op je foto zal verschijnen is de app minder geschikt.

De beelden die gebruikt worden zijn afkomstig van ESO’s Deep Sky Survey Projects en zijn dus statisch, als bepaalde objecten uit het zonnestelsel in een bepaalde fase worden weergegeven, is dit niet de huidige fase, maar van wanneer de foto is genomen. De gesimuleerde grootte van de zonnestelselobjecten wordt real-time berekend wanneer je online bent. Indien je de app offline gebruikt, zal deze de data gebruiken die het laatst voorhanden waren, dan kan met andere woorden de realiteit afwijken van wat de app simuleert. De overige extra’s in de app zitten er zeker niet alleen in om geheugen op te slorpen, ze werken en bewijzen zeker hun nut. De GPS-module is bijvoorbeeld zeer geschikt om de GOTO-module van de telescoop mee af te stellen, je krijgt namelijk de exacte tijd en – op enkele meter nauwkeurig – je locatie. Het kompas zelf was voor mij minder interessant, de ‘bubble’-functie des te meer: een betere en nauwkeuriger manier om je statief vlak te zetten is er niet. Natuurlijk zullen die mensen die met een vaste opstelling hier minder interesse in hebben. Zeer interessant ook is de CSC ofte Clear Sky Clock. Dit toont je in realtime wat de weers- en astronomische condities zijn, uiteraard op voorwaarde dat je online bent met je toestel. Als laatste zit er nog een module in die je de huidige maanfase zal tonen. Leuk, maar ook niet meer dan dat.

FOViewer Deluxe

Eindconclusie

Voor iedereen die zich bevindt in het spectrum van absolute begnner tot kleine amateur is deze app een aanrader. Wie op zoek is naar een telescoop of een extra oculair kan, op voorwaarde van een grondig marktonderzoek vooraf, deze app gebruiken om de knoop door te hakken. Eens je het materiaal is hebt, is het altijd leuk om te zien wat je kunt verwachten als je op zoek bent naar een voor jou nieuw object aan de hemel en zullen de extra features je ook wel kunnen blijven bekoren. Ben je echter al een gevorderde amateur of meer en hebben zowel telescopen als de nachtelijke visueel waarneembare hemel nu al maar weinig geheimen meer voor jou, dan zul je snel uitgekeken zijn op deze app. Ook de extra’s zullen je dan niet weinig kunnen boeien vermits je alles reeds als apart hulpmiddel zult hebben.

Mijn score: 7.5/10 en ook na het testen zal ik de app blijven gebruiken.
Getest op Sony Ericsson Xperia Ray. Android 4.0.4

Dit gebeurde vandaag in 1996

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mars Pathfinder, met aan boord de kleine Marsrover Sojourner, wordt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida succesvol in de ruimte gebracht. Mars Pathfinder zal tijdens zijn missie de eerste robotwagen probleemloos tot op het oppervlak van de planeet Mars brengen. De lander zelf werd gebruikt als meetstation en stuurde de data afkomstig van de kleine Marsrover door naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken