ISS modules: Mobile Servicing System (MSS)

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Astronaut Steve Robinson bevindt zich aan de Canadarm2 robotarm Astronaut Steve Robinson bevindt zich aan de Canadarm2 robotarm Foto: NASA

Het Mobile Servicing System (MSS) is een bestuurbare robot die aan het ISS ruimtestation bevestigd werd. Hiermee kunnen de bemanningsleden van het ISS zowel onderhoudswerken met uitvoeren aan het ruimtestation als ook wetenschappelijk werk met verrichten. Deze MSS bestaat uit een Mobile Base, de Space Station Remote Manipulator en de Special Purpose Dexterous Manipulator die elk apart aan het ISS gemonteerd werden en samen één geheel vormen.

Dit systeem werd ontwikkeld en gebouwd door het Amerikaanse bedrijf MDA Space Missions, die eerder al de "Canadarm" robotarm voor het ruimteveer ontwikkelde. De ontwikkeling van de MSS gebeurde in opdracht van het Canadese ruimtevaartagentschap CSA die hiermee haar steentje bijdraagt aan de bouw van het internationaal ruimtestation. Tijdens de STS-100 ruimteveer missie in april 2001 werd het eerste component van de Mobile Servicing System in de ruimte gebracht en gemonteerd aan het ISS ruimtestation waardoor de ruimtevaarders aan boord van het ISS nu ook werk aan het ISS konden verrichten zonder dat ze daarvoor risicovolle ruimtewandelingen moesten maken.


De Space Station Remote Manipulator gemonteerd aan de Destiny module
van het ISS - Foto: NASA

De Space Station Remote Manipulator wordt ook wel 'Canadarm 2' genoemd en is een 17,6 meter lange robotarm die een gewicht heeft van 1,8 ton. Dit systeem bestaat uit 7 gemotoriseerde scharnierpunten waaraan verschillende camera’s gemonteerd werden zodat de crew in het ruimtestation en in het vluchtleidingscentrum elke beweging op de voet kan volgen. De robotarm heeft een diameter van 35 centimeter en kan in de ruimte vrachten tot 116 ton op en neer tillen waardoor het een zeer belangrijke functie krijgt in de verdere bouw van het ruimtestation. Een enorm voordeel aan dit systeem is dat deze zich over de hele lengte van het ruimtestation kan verplaatsen door middel van een mobiel platform dat de 'Mobile Base' heet. Het hele gevaarte wordt bestuurd door één van de bemanningsleden in het ISS die alle bewegingen van deze robot nauw volgen op één van de vele LCD schermen die deel uitmaken van de Robotic Work Station. Wanneer het ISS ruimtestation volledig zal klaar zijn zal zich een Robotic Work Station bevinden in het Amerikaanse ruimtelabo Destiny en een tweede in de Cupola module.


Astronaut Leroy Chiao bediend de robotarm aan de Robotic Work Station - Foto: NASA

De Special Purpose Dexterous Manipulator kan men vergelijken met een hand die gemonteerd wordt op de robotarm van het Space Station Remote Manipulator. Deze bestaat uit twee kleinere robots die in staat zijn heel nauwkeurig werk te verrichten doordat ze elk bestaan uit zeven gemotoriseerde scharnierpunten. Op deze manier kunnen de bemanningsleden aan boord van het ISS hun collega's buiten het complex helpen tijdens delicate ruimtewandelingen. Dit onderdeel werd eveneens uitvoerig getest in faciliteiten van het Canadese ruimtevaartagentschap en werd in maart 2008 aan het Mobile Servicing System gemonteerd tijdens de STS-123 Space Shuttle missie.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Ranger 3 ruimtesonde in de ruimte. Het doel van deze missie was om informatie over mogelijke landingsplaatsen te verzamelen ten behoeve van bemande maanlandingen in het kader van het aankomende Apolloprogramma. Enkele dagen na de lancering passeerde Ranger 3 omwille van een technisch probleem de Maan op een afstand van 36 808 km en kwam vervolgens in een heliocentrische baan terecht. Door een storing in het geleidingssysteem van de Agena-raket kreeg Ranger 3 een dusdanig hoge snelheid dat NASA een ontmoeting met de Maan kon vergeten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 404

NGC 404
NGC 404 is een klein lensvormig sterrenstelseltje in het sterrenbeeld Andromeda van magnitude 10.3. Hoewel NGC 404 4.3 bij 3.9' meet, krijgt het sterrenstelsel niet de aandacht die het verdient.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken