SpaceShipTwo

Geschreven door
Beoordeel dit item
(7 stemmen)
SpaceShipTwo SpaceShipTwo Foto: Virgin Galactic

Na het succes van het eerste private bemande ruimtevaarttuig SpaceShipOne in 2004 maakte het in datzelfde jaar opgerichte Virgin Galactic plannen bekend voor een eigen commercieel ruimtevaartuig. Virgin's ruimtetuig kreeg de naam "SpaceShipTwo" en zou de weg moeten openen naar ruimtetoerisme.

Het ontwerp van dit nieuwe ruimtevaartuig werd gebasseerd op de ervaring van SpaceShipOne en net als zijn voorganger zal ook SpaceShipTwo gebouwd worden door Scaled Composites. In tegenstelling tot SpaceShipOne zal SpaceShipTwo zes zogenaamde "ruimtetoeristen" en twee piloten tot op een maximale hoogte van 110 kilometer kunnen brengen. Het commerciële ruimtevaartbedrijf van Richard Branson plant in de toekomst minstens één SpaceShipTwo-vlucht per week die alles samen ongeveer 2,5 uur zal duren. Virgin Galactic liet weten vijf SpaceShipTwo ruimtetuigen te laten bouwen waarvan de eerste twee luisteren naar de naam "VSS Enterprise" en VSS Voyager".

Ontwerp

Net als SpaceShipOne zal ook SpaceShipTwo tot op een lanceerhoogte gebracht worden van 15 kilometer door middel van een speciaal ontworpen vliegtuig. Dit vliegtuig kreeg de naam "White Knight Two" en werd ontworpen en gebouwd door Scaled Composites. Binnenin het 18,2 meter lange SpaceShipTwo ruimtevaartuig bevindt zich een cabine die 3,6 meter lang is en een diameter heeft van 2,2 meter. Zowel SpaceShipTwo als White Knight Two zijn allebei dubbel zo groot als hun voorgangers. Eenmaal SpaceShipTwo zal losgekoppeld worden van het vliegtuig zal deze zijn raketmotor tot ontbranding brengen waardoor de eindsnelheid tijdens de klim 4 200 kilometer per uur zal bedragen. Deze raketmotor zal functioneren op een vaste brandstof met lachgas als oxidator. Hierna zullen de zes passagiers en twee piloten zich gedurende enkele minuten in een gewichtloze omgeving bevinden waarna de terugkeer naar de Aarde zal ingezet worden. Tijdens zijn maximale hoogte zullen de zes passagiers een prachtig zicht hebben op onze planeet door de twaalf raampjes die een diameter hebben van 43 en 33 centimeter. Het ingenieus ontwerp van de kantelbare vleugels van SpaceShipOne zullen ook gebruikt worden bij de SpaceShipTwo ruimtevaartuigen. Deze kantelbare vleugels zullen voor voldoende luchtwrijving moeten zorgen tijdens de terugkeer naar de Aarde. Op deze manier zal het ruimtetuig niet oververhitten en kan men de snelheid terugbrengen tot normale waarden. Aan boord zullen de stoelen van de passagiers kunnen gekanteld worden zodat men minder last heeft van versnellingskrachten. Uiteindelijk zal het SpaceShipTwo ruimtetuig landen als een traditioneel vliegtuig op de ruimtehaven van waar het oorspronkelijk vertrokken was. De eerste testvluchten met het SpaceShipTwo ruimtevaartuig zullen plaatsvinden op de Mojave ruimtehaven in Californië. Eenmaal Virgin Galactic start met zijn commerciële vluchten zullen deze vertrekken vanop de nieuwe Spaceport America ruimtehaven in New Mexico.

SpaceShipTwo
SpaceShipTwo wordt tot op een hoogte gebracht van 15 kilometer door middel van het
White Knight Two vliegtuig - Foto: Virgin Galactic

Tegenslag

Op 26 juli 2007 kende het SpaceShipTwo project een grote tegenslag. Op het Mojave vliegveld vond een explosie plaats bij het vullen van een 4,5 ton zware lachgas tank waardoor drie medewerkers van Scaled Composites om het leven kwamen en enkelen andere ernstig gewond raakten. Hierdoor liep het project ernstige vertraging op waardoor de eerste tesvlucht verschoven werd naar eind 2009. Virgin Galactic plant een eerste commerciële ruimtevlucht voor eind 2011. Alvorens men begint aan de eerste betaalde commerciële ruimtevluchten zullen de SpaceShipTwo ruimtevaartuigen 50 tot 100 testvluchten moeten maken. Uiteindelijk zal men 200 000 dollar moeten betalen voor een vlucht met SpaceShipTwo die wekelijks één vlucht zal uitvoeren. Virgin Galactic liet weten dat na de eerste 100 verkochte zitjes de prijs zal dalen tot 100 000 dollar. Toekomstige ruimtetoeristen zullen voor hun vlucht gedurende één week lang voorbereid en getraind worden.

SpaceShipTwo
Artistieke impressie van het SpaceShipTwo ruimtevaartuig tijdens zijn suborbitale
ruimtevlucht - Foto: Virgin Galactic

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse private experimentele ruimtetuig SpaceShipOne bereikt voor het eerst de ruimte. SpaceShipOne, bestuurd door de Amerikaanse piloot Michael Melvill, haalt een maximale hoogte van 100,1 kilometer waarna SpaceShipOne terug veilig landt in Californië. Voor het eerst in de geschiedenis bereikt een mens de ruimte met behulp van een privaat ruimtetuig. Velen omschrijven deze historische gebeurtenis als het begin van de commerciële ruimtevaart.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

NGC 925

NGC 925
NGC 925 is een balkspiraalstelsel dat zich twee graden ten oosten bevindt van de ster gamma Tri in het sterrenbeeld Triangulum (Driehoek). Dit sterrenstelsel heeft magnitude 9.9 en staat 28,1…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken