Artistieke impressie van de Adeline
Foto: Airbus

De Europese lucht- en ruimtevaartgigant Airbus heeft in juni 2015 zijn 'Advanced Expendable Launcher with Innovative engine Economy' (Adeline) concept voorgesteld waarmee het bedrijf raketmotoren van draagraketten na een lancering wil hergebruiken door deze te laten terugkeren naar de Aarde. Airbus heeft sinds 2010 aan dit bijzonder concept gewerkt en wil hiermee de concurrentie aangaan met bedrijven als SpaceX die eveneens werken aan herbruikbare ruimtevaarttechnologie.

Airbus Defence and Space is vandaag de dag een grote speler in de ruimtevaart aangezien het bedrijf voor een groot deel betrokken is bij de bouw van de Europese Ariane draagraketten die marktleider zijn in het lanceren van zware commerciële communicatiesatellieten. Nadat Europa zijn goedkeuring gaf om te starten met de ontwikkeling van een opvolger van de succesvolle Ariane 5 raket, de Ariane 6, begon Airbus ook na te denken of het mogelijk zou zijn om onderdelen van een nieuwe draagraket te gaan hergebruiken. Verschillende succesvolle ruimtevaartbedrijven als SpaceX investeren vandaag de dag heel veel geld in herbruikbare ruimtevaarttechnologie aangezien dit de kostprijs van ruimtevaart drastisch kan doen zakken. Zo kwamen ingenieurs binnen Airbus met het idee om een raketmotor, dat het meest complexe en duurste onderdeel van een rakettrap is, terug naar de Aarde te brengen eenmaal deze zijn taak heeft uitgevoerd. Dit concept kreeg de naam 'Advanced Expendable Launcher with Innovative engine Economy' (Adeline) en bestaat uit een gevleugeld onderdeel waarin zich een raketmotor bevindt. Dit onderdeel wordt vastgemaakt onderaan de onderste rakettrap van een draagraket waarin zich de brandstoftanks bevinden zodat beiden functioneren als een volwaardige raket of rakettrap. Wanneer een raket tijdens de lancering zijn onderste rakettrap heeft afgestoten, zal de Adeline zich losmaken van deze rakettrap om vervolgens autonoom terug naar de Aarde te keren. Doordat Adeline voorzien is van een hittebeschermend omhulsel en kleine vleugels zal dit zich terug naar de Aarde begeven als een ruimtependel. Eenmaal Adeline een bepaalde hoogte heeft bereikt, zullen twee kleine propellers het tuig helpen in zijn terugkeer. Uiteindelijk moet Adeline als een vliegtuig landen op een klassieke landingsbaan waarna de raketmotor en de Adeline kan klaargemaakt worden voor een nieuwe lancering. Volgens Airbus Defence and Space zouden raketmotoren met het Adeline concept tot twintig maal opnieuw kunnen gebruikt worden waardoor de kostprijs van één lancering met twintig tot dertig procent zou kunnen dalen. Het bedrijf zou momenteel al ongeveer vijftien miljoen euro hebben geïnvesteerd in deze herbruikbare ruimtevaarttechnologie en er werden al testvluchten uitgevoerd met kleinschalige prototypen van de Adeline. Airbus liet ook weten dat het ontwerp van de toekomstige Ariane 6 definitief klaar is en niet meer zal worden aangepast voor het Adeline concept. Toch wil Airbus wel nadenken over een aangepaste versie van de Ariane 6 waarin het Adeline concept mee geïntegreerd wordt. Daarnaast kan Adeline volgens Airbus ook gebruikt worden bij andere type draagraketten. Onderaan dit artikel kan u een filmpje bekijken van het Adeline concept!

AdelineIngenieurs testen een prototype van de Adeline - Foto: Airbus

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1947

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Henry L. Giclas ontdekt vanop het Lowell Observatory de planetoïde 2201 Oljato. Deze planetoïde behoort tot de Apollo-planetoïden. Volgens astronomen wordt de meteorenzwerm Chi-Orioniden wellicht veroorzaakt door brokstukken afkomstig van deze planetoïde. Henry L. Giclas ontdekte in totaal zeventien planetoïden.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken