De tweede onbemande Shenzhou testvlucht ging op 9 januari 2001 van start. Vanop de Jiuquan lanceerbasis in de Gobi woestijn werd de tweede CZ-2F raket gelanceerd met daar bovenop de tweede Shenzhou onbemande ruimtecapsule.

Tijdens deze tweede testmissie werden een aapje, een hond en een konijn aan boord gebracht van de Shenzhou 2 terugkeercapsule zodat de ingenieurs de veiligheid en levensomstandigheden van dit ruimtetuig konden controleren. In totaal verbleef het complete ruimtetuig 6 dagen in een baan om de Aarde waarna de terugkeercapsule terugkeerde in de atmosfeer terwijl de Orbital Module maar liefst nog eens 220 dagen in de ruimte verbleef alvorens deze opbrandde in de dampkring. 

Lancering van de tweede onbemande Shenzhou ruimtecapsule. 

Behalve de diertjes die zich aan boord van de Shenzhou 2 ruimtecapsule bevonden, werden er maar liefst 64 wetenschappelijke experimenten ondergebracht in dit ruimtetuig. Vijftien bevonden zich in de terugkeercapsule, 12 in de Orbital Module en 37 experimenten werden gemonteerd aan de buitenzijde van de Orbital Module waarbij men ondermeer onderzoek verrichtte naar kristallen en organismen. Tijdens de missie werden ook verschillende geluidsbanden afgespeeld vanuit de Shenzhou 2 ruimtecapsule om op deze manier de communicatie te testen tussen het ruimtetuig en het vluchtleidingscentrum. Na zijn geslaagde lancering op 9 januari 2001 werd deze tweede Shenzhou ruimtecapsule in een baan om de Aarde gebracht op een hoogte van 196 op 333 kilometer. Twintig uur na zijn lancering bracht het tuig zichzelf in een hogere baan op een hoogte van 327 op 332 kilometer. Later volgden op 12 januari en 15 januari nog eens twee baanmanoeuvres. Op 16 januari koppelde het ruimtetuig de drie modules van elkaar los. De terugkeercapsule kreeg het signaal, van een volgschip dat zich voor de kust van Zuid Afrika bevond, om te beginnen aan zijn afdaling in de atmosfeer. Uiteindelijk landde de Shenzhou 2 terugkeercapsule, na 7 dagen en 10 uur in de ruimte te hebben verbleven, terug op Aarde in Mongolië. Aangezien er geen foto’s of beelden bekend gemaakt werden van deze terugkeer of de terugkeercapsule, vermoeden sommige dat deze laatste fase van de Shenzhou 2 missie niet zonder problemen verliep. De nieuwsdienst van het Zweedse ruimtevaartagenstchap maakte na deze missie bekend dat een anonieme bron het agentschap had laten weten dat er een probleem was opgedoken met de parachute tijdens de afdaling van de terugkeercapsule waardoor de capsule zelf een harde landing maakte. China heeft dit nooit bevestigd. De Orbital Module verbleef nog tot 24 augustus in een baan om de Aarde waarna de module met zijn experimenten opbrandde in de atmosfeer boven Chili. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2017

Het gebeurde toen

Op vrijdag 15 september 2017 heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA afscheid genomen van de succesvolle ruimtesonde Cassini. Tijdens de laatste fase van de missie vloog het onbemande ruimtevaartuig met een snelheid van ongeveer 120 000 kilometer per uur zo dicht langs de planeet Saturnus dat deze uit elkaar is gespat en de brokstukken vervolgens zijn gesmolten in de atmosfeer van de prachtige planeet. Hiermee kwam een eind aan meer dan twintig jaar onderzoek van Saturnus, zijn prachtig ringenstelsel en zijn vele tientallen manen. Alles samen legde Cassini bijna 8 miljard kilometer af en maakte dit onbemande ruimtevaartuig 300 omwentelingen om Saturnus. Gedurende zijn operationele bestaan stuurde Cassini maar liefst 453 000 foto's terug naar de Aarde en werd er 635 gigabytes aan data verzamelt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken