De dynamische magnetosfeer: Magnetische stormen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Substormen worden enkel geobserveerd in de poollichtgordel, magnetische stormen zijn een wereldwijd fenomeen. Hun magnetische verstoring op de grond is kleiner maar de elektrische stromen die het produceert zijn nog veel sterker, ze bevinden zich enkel verder, in de stroom van de ring, op een paar aardstralen ver. Als de storm begint, verse ionen komen in de stroom van de ring uit het plasmaveld en verhogen de intensiteit, wanneer de storm verzwakt zullen de meeste nieuwe ionen verdwijnen, meestal door botsing met zuurstofatomen in de bovenste luchtlagen van de atmosfeer.

Poollicht vanuit het ISS gezien

De versnelling van deze nieuwe ionen en hun injectie in de ring worden bijgestaan door grote gevaarlijke substormen. Het poollichtgebied breid zich uit en hierdoor wordt poollicht ook op lagere breedtegraden waargenomen, buiten het normale poollichtgebied. Dit is de reden waarom de mensen poollicht aan magnetische stormen linken.

We weten nog steeds niet hoe het komt dat substormen, die zich voordoen in magnetische stormen, verschillen van het gebruikelijke type, waarom ze meer plasma injecteren in het binnenste van de magnetosfeer en tot een veel grotere diepte. "Normale" substormen worden teweggebracht door relatief middelmatige veranderingen in de zonnewindsnelheid of interplanetair magnetisch veld (IMF) en kunnen soms spontaan uitbarsten als er zich goede condities voordoen. Erg grote magnetische stormen vereisen altijd een sterk interplanetaire simulatie, de aankomst van een snelle en dichte plasmawolk, gelanceerd door een zonneuitbarsting (het magnetische veld van de wolk zou een zuidwaartse helling moeten hebben), of een snelle stroom van de zonnewind (coronale gaten). Deze zijn minder frequent, slechts tweemaal per maand. In periodes met veel zonneactiviteit worden het magnetisch veld vaker bekogeld met deze plasmawolken.

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Meer in deze categorie: « De dynamische magnetosfeer: Dynamo's

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ruimtesonde in de ruimte. Dit ruimtetuig had als belangrijkste taak om het Maanoppervlak in hoge resolutie in kaart te brengen ter identificatie van eventuele toekomstige landingsplaatsen. Daarnaast onderzocht de LRO of er ijs voorkomt in de poolgebieden van de Maan en de temperatuur laag genoeg blijft om ijs voor lange tijd te kunnen vasthouden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 7

Messier 7
M7, ook gekend als NGC 6475, is een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Scorpius (Schorpioen). Dit object wordt ook wel de 'Ptolemaeus cluster' genoemd. De sterrenhoop is enorm groot. Zo…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken