De kosmische achtergrondstraling in kaart gebracht door de WMAP satelliet
Foto: NASA

De kosmische achtergrondstraling is isotroop aan ruwweg één deel in 100 000: de effectieve waarde variaties zijn slechts 18 µK. De Far-Infrared Absulute Spectrophotometer (FIRAS) instrument op de NASA COsmic Background Explorer (COBE) satelliet heeft het spectrum van de kosmische achtergrondstraling nauwkeurig opgemeten.

FIRAS vergeleek de kosmische achtergrondstraling met een refererend zwart lichaam en kon geen verschil zien in hun spectra. Elke afwijking van de zwarte lichaamsvorm kan nog steeds niet gedetecteerd worden in het spectrum van de kosmische achtergrondstraling over een golflengte van 0,5 tot 5 mm en een effectieve waarde moet hebben van hoogstens 50 deeltjes per miljoen (0,005%) van de maximale helderheid van de kosmische achtergrondstraling. Dit zorgde ervoor dat het spectrum van de kosmische achtergrondstraling het meest precieze gemeten zwarte lichaam spectrum in de natuur is.

De kosmische achtergrondstraling is een voorspelling van de Big Bang theorie. In deze theorie bestond het heelal uit een heet plasma van fotonen, elektronen en baryonen. De fotonen waren constant in wisselwerking met het plasma door Thomson versplintering. Wanneer het heelal uitzet zal het plasma afkoelen tot het ogenblik waarop elektronen zich kunnen combineren met protonen en waterstofatomen vormen. Dit gebeurde wanneer het universum zo'n 380.000 jaar oud was (z=1088). Op dit ogenblik versplinterden ze de fotonen niet van de nu neutrale atomen en begonnen vrij door de ruimte te reizen. Dit proces wordt hercombinatie genoemd.

De fotonen koelden verder af tot ze 2 725° Kelvin bereikten en hun temperatuur bleef dalen zolang het universum bleef uitzetten. De straling die we nu meten van de hemel, komt van een sferisch oppervlak dat we "oppervlak van de laatste versplintering noemen" waar de fotonen zich ontkoppelden van hun interactie met materie in het vroege universum en dat het meeste van deze stralingsenergie in het universum de kosmische achtergrondstraling is en slechts een 5x10-5 van de totale dichtheid van het universum omvat.

Twee van de grootste successen van de Big Bang theorie zijn de voorspelling van het bijna perfecte zwarte lichaam spectrum en de gedetailleerde voorspelling van het anisotroop in de kosmische achtergrondstraling. De Wilkinson Microwave Anisotropy Probe heeft zeer precies deze anisotropie gemeten over de gehele hemel tot een schaal van 0,2 graden. Deze kunnen gebruikt worden om de eigenschappen te schatten van het standaard Lambda-CDM model van de Big Bang. Sommige informatie zoals de vorm van het universum kan uit de kosmische achtergrondstraling gehaald worden, terwijl andere (zoals de Hubble constante) moeten afgeleid worden van andere metingen.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken