Het sterrenstelsel M33 maakt deel uit van de Lokale Groep
Foto: Paul Mortfield & Stefano Cancelli

Ons Melkwegstelsel bevindt zich samen met andere sterrenstelsels in een cluster die men de Lokale Groep noemt. Men is tot deze ontdekking gekomen doordat astronomen erachter kwamen dat bepaalde sterrenstelsels, zoals het Andromeda sterrenstelsel, zich veel dichter bij ons bevinden dan andere stelsels.

Vandaag de dag weten we dat de Lokale Groep ongeveer 45 sterrenstelsels bevat maar doordat sommige stelsels in de richting van het centrum van ons Melkwegstelsel liggen, zijn deze moeilijk te observeren en kan het zijn dat we nog niet alle stelsels kennen uit de Lokale Groep. In de Lokale Groep bevinden zich maar liefst 32 elliptische sterrenstelsels, 8 onregelmatige en 5 sterrenstelsels met een spiraalvormige structuur. De diameter van de Lokale Groep is ongeveer 6,5 miljoen lichtjaar. Naast de vele sterrenstelsels bevinden er zich ook nog meer dan 100 intergalactische bolhopen en gaswolken. Andere bekende objecten binnen de Lokale Groep zijn de Magellaanse Wolken die een diameter hebben van 30 en 16 miljoen lichtjaar, het Andromedastelsel met een diameter van 140 miljoen lichtjaar, het Driehoekstelsel en tal van kleine dwergstelsels. Deze kleinere stelsels, die we 'dwergstelsels' noemen, maken vaak deel uit van grotere, hebben meestal een diameter van minder dan 5 miljoen lichtjaar en worden ook wel 'begeleiders' genoemd. In onderstaande tabel kan men enkele van de bekende objecten terugvinden die zich, net als ons Melkwegstelsel, bevinden in de Lokale Groep.

Spiraalstelsels

NaamType stelselSterrenbeeldOpmerkingen
Melkwegstelsel SBbc / Tweede grootste stelsel uit de Lokale Groep
Andromedastelsel SBb Andromeda Grootste stelsel uit de Lokale Groep
Driehoekstelsel SAc Driehoek Mogelijke begeleider van het Andromedastelsel

Elliptische sterrenstelsels

NaamType stelselSterrenbeeldOpmerkingen
M110 E6p Andromeda Begeleider van het Andromedastelsel
M32 E2 Andromeda Begeleider van het Andromedastelsel

Onregelmatige sterrenstelsels

NaamType stelselSterrenbeeldOpmerkingen
Grote Magellaanse Wolk Irr/SB(s)m Goudvis Begeleider van het Melkwegstelsel
Kleine Magellaanse Wolk SB(s)m pec Toekan Begeleider van het Melkwegstelsel
NGC 3109 Ir+IV+V Waterslang  
Leo A IBm V Leeuw  

Dwergsterrenstelsels (elliptisch)

NaamType stelselSterrenbeeldOpmerkingen
NGC 147 dE5 pec Cassiopeia Begeleider van het Andromedastelsel
NGC 6822 IB(s)m IV-V Boogschutter Bernards sterrenstelsel

Dwergsterrenstelsels

NaamType stelselSterrenbeeldOpmerkingen
NGC 185 dE3 pec Cassiopeia Begeleider van het Andromedastelsel
Leo B dE0 pec Leeuw Begeleider van het Melkwegstelsel
Fornax dwergstelsel dSph/E2 Oven Begeleider van het Melkwegstelsel
Sculptor dwergstelsel dE3 Beeldhouwer Begeleider van het Melkwegstelsel
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1938

Het gebeurde toen

Overlijden van de 69-jarige Amerikaanse astronoom George Ellery Hale. Hij was gespecialiseerd in de studie naar Zon en stelde in 1908 een theorie op over het bewegen van de zonnevlekken. Ook was hij de uitvinder van de spectroheliograaf en de spectrohelioscoop voor de studie van de atmosfeer van de Zon. Hale was ook oprichter van diverse baanbrekende sterrenwachten zoals Yerkes, waar hij de grootste refractortelescoop liet bouwen, en Mount Wilson waar Edwin Powell Hubble tal van astronomische onderzoeken verrichte.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken