De Sluiernevel.
Foto: Ken Crawford

Een nevel is een interstellaire wolk van gas, stof en plasma. Oorspronkelijk was de naam "nevel" de definitie voor elk verafgelegen object, inclusief sterrenstelsels, verder dan onze Melkweg. Vandaag de dag vindt men nog voorbeelden van deze term terug bij het Andromeda sterrenstelsel dat soms de naam Andromedanevel krijgt.

Nevels zijn de geboorteplaats van sterren. Ze worden gevormd wanneer erg diffuse moleculaire wolken inklappen onder hun eigen zwaartekracht. Vaak door de invloed van een nabijgelegen supernova explosie. De wolk klapt in, fragmenteert en maakt soms wel honderden nieuwe sterren aan. De nieuw gevormde sterren ioniseren het omliggende gas om een emissienevel te produceren. Andere nevels worden gevormd door sterren. Een ster die de transformatie doormaakt naar een witte dwerg, blaast de buitenste laag weg om dan uiteindelijk een planetaire nevel te vormen. Novae en supernovae kunnen ook een nevel vormen die we kennen als een novarestant of supernovarestant. De term diffuse nevel wordt meestal gebruikt voor nevels die verlicht zijn. De drie soorten diffuse nevels zijn de reflectienevels, emissienevels en supernovarestanten. De naam donkere nevel wordt dan weer gebruikt voor nevels die niet-diffuus zijn.

Voornaamste soorten:

  • Emissienevels (Vb. M42, de Orionnevel)
  • Reflectienevels (Vb. NGC 1435, nevel rond de ster Merope)
  • Donkere nevel (Vb. IC 434, de Paardekopnevel)
  • Planetaire nevels (Vb. M57, de Ringnevel)
  • Nova- en supernovarestanten (Vb. M1, de Krabnevel)
Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken