Soorten nevels: Interstellaire wolk

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Interstellaire wolk Interstellaire wolk Foto: NASA / ESA

Een interstellaire wolk is de algemene naam die gegeven wordt aan de accumulatie van gas, plasma en stof in ons en andere sterrenstelsels. Als we het anders bekijken, heeft een interstellaire wolk een veel grotere dichtheid dan een gemiddeld gebied van het interstellair medium.

Afhankelijk van de dichtheid, grootte en temperatuur van een wolk kan het waterstof in de wolk neutraal zijn (H I gebieden), geïoniseerd (H II gebieden) of moleculair (moleculaire wolken). Neutrale en geïoniseerde wolken krijgen soms de naam diffuse wolken. Moleculaire wolken krijgen de naam dichte wolken.

Chemische samenstelling

De samenstelling van interstellaire wolken kan achterhaald worden door de elektromagnetische straling te bestuderen die we van deze wolken ontvangen. Grote radiotelescopen kunnen de intensiteit aan de hemel meten of bepaalde frequenties van elektromagnetische straling die karakteriserend is voor bepaalde spectra van moleculen. Sommige interstellaire wolken zijn koud en geven elektromagnetische straling af van grote golflengtes. We kunnen een kaart van de overvloed van deze moleculen maken om de variërende samenstelling van de wolken te kunnen begrijpen. In hete wolken zijn er vaak ionen van verschillende elementen waarvan hun spectrum kan gezien worden in visueel en ultraviolet licht. Radiotelescopen kunnen ook de frequenties van één punt in de kaart doorzoeken en de intensiteit van elke soort molecule opmeten. Pieken in deze frequenties betekent dat er een overvloed van die molecule of atoom aanwezig is in de wolk. De hoogte van de piek is proportioneel met het relatieve percentage waaruit het bestaat.

Onverwachte materialen in de interstellaire wolken

Tot 2006 dacht men dat de reacties in interstellaire wolken erg traag waren met slechts een minimaal aantal producten die aangemaakt werden door de lage temperatuur en dichtheid van de wolken. Grote organische moleculen werden waargenomen in het spectrum waarvan wetenschappers niet dachten deze te vinden onder deze toestand. De reacties die nodig zijn om deze normaal te maken gebeuren enkel op veel hogere temperaturen en druk. De reacties worden daarom bestudeerd in het CRESU experiment.

Hoge snelheidswolken

Deze interstellaire wolken hebben een veel grotere snelheid dan verklaard kan worden door de rotatie van de Melkweg. Ze bestaan voornamelijk uit neutrale waterstof en hebben typisch genoeg een lagere hoeveelheid zware elementen dan normaal is voor interstellaire wolken in de Melkweg. Theorieën hierover doen vermoeden dat deze ongewone wolken materiaal bevatten dat overgebleven is bij de vorming van ons sterrenstelsel of licht verplaatste materie die weggetrokken wordt door andere sterrenstelsels of leden van de lokale groep. Een voorbeeld is de Maggelaanse stroom. De hoge snelheidswolken worden geïdentificeerd met het voorvoegsel HVC zoals HVC 127-41-330.

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 61

Messier 61
M61 is een van de grotere sterrenstelsels dat deel uitmaakt van de bekende 'Virgocluster'. Dit spiraalvormig sterrenstelsel heeft een schijnbare diameter van 6' wat op een afstand van 60 miljoen…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken