Werd het Waalse dorpje Gué d’Hossius op 6 maart 1993 bezocht door een ufo, of verbeeldden de twee getuigen die tien minuten lang een hel licht zagen zich iets? Met die vraag hield een gespecialiseerd onderzoekscentrum uit Toulouse zich een tijd lang bezig. De eerste vaststellingen wijzen alvast in de richting van een 'niet geïdentificeerd voorwerp': een ufo dus.

-
“Kijk, hier stonden we, zo’n 450 meter van de open plek verwijderd”, zegt Alban S.
“We stonden aan de grond genageld en dachten er eerst nog over te zwijgen
om ons niet belachelijk te maken”.

Een cirkel van verschroeid of verbrand gras van precies 5,60 m diameter op een open plek in een dennenbos. Dat is het ‘litteken’ dat een (nog) niet geïdentificeerd voorwerp te Gué d’Hossius, op de Belgisch-Franse grens in de buurt van Couvin, heeft nagelaten. Twee inwoners van het dorp, Alban S. en Christophe N., ontdekten de cirkel op zondag 6 maart 1993, nadat ze de nacht voordien omstreeks 00.30 u op diezelfde plaats gedurende ettelijke minuten een verblindend licht hadden gezien. Het nationaal centrum voor ruimteonderzoek van Toulouse stuurde meteen een deskundige ter plaatse.

Verschroeid gras

De Franse deskundige vond in het bos te Gué d’Hossius in ieder geval voldoende aanwijzingen om een onderzoek te starten dat destijds ruim 600 000 Belgische frank kostte. De plaats werd meermaals en op verschillende hoogten overvlogen met een helikopter, waarin politiemensen en ruimtedeskundigen hadden plaatsgenomen. “De verklaringen van de getuigen zijn voldoende overeenstemmend”, verklaarde de Velasco. “Ze hebben ongetwijfeld een verblindend licht gezien. Maar het interessante aan deze zaak is het verbrande gras. Onze dienst onderzoekt 150 tot 200 gelijkaardige gevallen per jaar maar dit is vrij uitzonderlijk. We hebben stalen van het gras en de aarde genomen om ze te ontleden. Op het eerste gezicht is dat gras inderdaad blootgesteld geweest aan extreme hitte of koude en werd het van boven naar beneden 'bestraald', dat lijkt me duidelijk. Het mos is namelijk ongeschonden gebleven”. Dat er iets uitzonderlijk is gebeurd, is dus duidelijk. De verschroeide plek in het bos was zo gemakkelijk te herkennen dat de piloot van de helikopter de cirkel vanop 300 meter hoogte in één oogopslag vond.

Tien minuten fel verlicht

Getuige Alban S., een toenmalige werkloze bediende van een douanekantoor, vertelde de reporter in detail wat hij in die nacht van 5 op 6 maart 1993 zag: “ik was met Christophe het bos ingetrokken om er, in opdracht van de jagersclub, de herten te tellen. Omstreeks half één 's nachts zagen we plots een verblindend licht, zo’n 450 meter van ons verwijderd. De hele omgeving was verlicht. We zagen de bomen rondom ons als in volle dag. Het was zo klaar als in een voetbalstadion tijdens een avondmatch. Met dit verschil dat de lichtzuil stopte op 50 centimeter boven de grond, maar hij was wel 5 meter hoog. Een voorwerp hebben we niet gezien en er was ook niets te horen. Er was alleen dat verblindend licht, gedurende een minuut of tien. We stonden daar allebei als aan de grond genageld. Daarna verminderde het witte licht met een gele schijn plots om helemaal uit te doven. We begrepen niet wat ons overkomen was. We beslisten er niets over te zeggen om ons niet belachelijk te maken. De dag erna ben ik er gaan kijken en toen heb ik die cirkel gevonden met verbrand gras. Ik heb er met de burgemeester over gesproken, die familie van me is. Hij is op zijn beurt gaan kijken en heeft de rijkswacht gewaarschuwd. Mijn vriend en ik zijn urenlang en afzonderlijk ondervraagd geweest, ook door de onderzoekers uit Toulouse”.

Geen satelliet, geen ster: wat dan wel?

Dat ufo’s of vliegende schotels ieder jaar in het voorjaar opduiken is bekend. In 2007 werden er op 14 februari te Profondeville en Waver opgemerkt maar dat zou eventueel de ster Sirius kunnen geweest zijn. In Bouillon en in de streek rond Namen werden eveneens 'verblindende lichten' in de hemel opgemerkt, alsook te Vilvoorde. Ook verscheidene inwoners van Nieuwenrode en Wijgmaal zagen hel verlichte stippen aan het firmament, die echter ook aan satellieten kunnen worden toegeschreven. Maar noch de ster Sirius, noch de satellieten laten een cirkel met verschroeid gras achter!

Dit gebeurde vandaag in 1981

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Delta 3914 raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse GOES 5 weersatelliet. Deze satelliet maakt net als zijn voorgangers deel uit van het Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES) netwerk dat bestaat uit verschillende weersatellieten die zich in een geosynchrone baan om de Aarde bevinden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken